Veliki uspjeh ostvario je Miro Uskoković, slastičar iz susjedne Srbije, koji je karijeru izgradio u Americi – nominiran je za prestižnu nagradu James Beard zaklade u kategoriji izvanrednog slastičarskog šefa.
Američka zaklada James Beard objavila je nominacije brojnih nagrada za 2020. koje dodjeljuje u području kuharstva, slastičarstva i ugostiteljstva, a u kategoriji izvanrednog slastičarskog šefa, našao se i Miro Uskoković, slastičarski šef u poznatom njujorškom restoranu Gramercy Tavern.
Miro je svoju nominaciju vrlo emotivno komentirao i na svom instagram profilu: „Još će mi trebati vremena da shvatim da me zaklada James Beard zaista nominirala za izvanrednog slastičarskog šefa. Nevjerojatno!“ Naglasio je da mu nedostaje njegov tim iz Gramercy Taverna s kojima bi sada mogao proslaviti ovu pobjedu, za koju smatra da je podjednako i njihova, a posebno je istaknuo i svoju obitelj: „Kad sam čuo svoje ime, prvo sam pomislio na svoju majku, od koje sam i naslijedio nezasitnu ljubav prema slatkom. Toliko sam sretan što je moja obitelj tu uvijek za mene. Moja sestra, moj brat i njihovi bračni partneri u potpunosti su me podržali kada sam odlučio doći u Ameriku i upisati kulinarsku školu.“
Miro Uskoković rodio se i odrastao u malenom gradu Vrbas u Srbiji, gdje je njegova obitelj imala imanje, a njegova majka malu proizvodnju sira i kolača. Prvi puta je u Ameriku došao preko programa srednjoškolske razmjene, kada je imao 17 godina. Nakon povratka u Srbiju, završio je ugostiteljski fakultet u Novom Sadu te se 2006. ponovno vratio u Ameriku, točnije u Indianu gdje je radio kao slastičar. Godine 2008. počeo je pohađati poznati „The Culinary Institute of America“, koji je završio 2010. godine. U Gramercy Tavernu 2013. je postao slastičarski šef, a 2015. njegov je rad prepoznao „Dessert Professional“ koji je ga je uvrstio u listu top 10 slastičarskih šefova u Sjevernoj Americi. Njegovi su suvremeni američki deserti inspirirani njegovim osobnim sjećanjima i iskustvima, ali i utjecajima drugih kuhinja.
Zaklada James Beard neprofitna je organizacija koja njeguje i daje priznanje kuharima, slastičarima i ugostiteljima koji američku kulturu čine raznovrsnijom i održivom za sve. Ovogodišnje nagrade bit će dodijeljene u rujnu.
Fotografija: Josh Telles (preuzeto sa službene stranice Mira Uskokovića)