Tamara s bloga What’s for dessert ovaj je recept pronašla u jednoj kuharici i podijelila ga s pratiteljima svog bloga, a mi ga danas dijelimo s vama.
Sastojci
Tijesto
- 225 g glatkog brašna
- 2 žlice kakaa
- 150 g maslaca narezanog na kockice
- 2 žlice šećera
- 1 – 2 žlice hladne vode
Nadjev
- 175 g maslaca sobne temperature
- 350 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 4 žlice kakaa
- 150 g tamne čokolade otopljene na pari
- 200 ml slatkog vrhnja
Dekoracija
- 300 ml slatkog vrhnja
- kakao/čokoladne strugotine
Priprema
Tijesto
Pomiješajte brašno i kakao pa utrljajte maslac da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer i vodu pa zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Razvaljajte tijesto i obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje, opteretite rižom i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C. Izvadite tijesto iz pećnice, smanjite temperaturu na 160°C, odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite tijesto u pećnicu na 10 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
Miksajte maslac sa šećerom. Dodajte kakao te jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte slatko vrhnje i otopljenu čokoladu. Smjesu izlijte u polupečeo tijesto i pecite još 45 minuta. Prilikom pečenja će se nadjev napuhnuti, ali se hlađenjem spušta i kad se ohladi u sredini će se napraviti udubina u koju se stavi šlag.
Dekoracija
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i premažite preko ohlađene pite. Ukrasite čokoladnim strugotinama ili pospite kakaom.
Fotografije: What’s for dessert
[print_link]