Recept za ove mliječne pletenice pronašli smo kod Matejke Buče s bloga Like Chocolate, ali smo ga mi pripremili sa svježim kvascem te smo tek neznatno promijenili postupak.
Sastojci
- 20 g svježeg kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i brašna)
- 350 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 60 g omekšalog maslaca
- 175 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
Za premazivanje
- 1 jaje i 1 žlica mlijeka
Priprema
Na vatri gotovo do vrenja zagrijte malo mlijeka. Pola kocke svježeg kvasa razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte pola žličice brašna i pola žličice šećera te prelijte vrućim mlijekom. Ostavite na toplom mjestu da se digne.
U zdjelu stavite brašno pa mu dodajte sol i šećer i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte jaje, omekšali maslac, ugrijano mlijeko i dignuti kvasac pa zamijesite elastično tijesto. Stavite ga u staklenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tijesto udvostruči.
Tijesto premijesite na lagano pobrašnjeloj plohi pa podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio rukama zarolajte u dugački valjak debljine oko 1 cm.
Ispletite pletenice presavijajući naizmjenično jedan dio preko drugo – prvo lijevi i desni, zatim gornji i donji. Na kraju podvucite kraj pletenice ispod pletenice. (Detaljne upute za pletenje pletenica pronađite na blogu Like Chocolate).
Peciva složite u lim za pečenje i ostavite da se dižu još oko 20 minuta dok se pećnica ne ugrije.
Pećnicu zagrijte na 180°C s ventilatorom.
Peciva premažite mješavinom jaja i mlijeka, a zatim ih pecite 17-20 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Peciva servirajte topla ili ohlađena, samostalno ili uz neki premaz.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]