Tijekom veljače porasla je cijena mlijeka i mliječnih proizvoda te žitarica, a smanjila se cijena šećera.
Prema izvještaju Organizacije Ujedninjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), mlijeko i mliječni proizvodi tijekom veljače doživjeli su rast cijena od 6,2 posto u odnosu na siječanj, prateći tako rast cijena maslaca, sira i punomasnog obranog mlijeka u prahu. Osim mlijeka i mliječnih proizvoda, porastao je i indeks cijena žitarica za 2,5 posto. Uzrok porasta cijene ovih proizvoda jesu nepovoljne vremenske prilike koje su rezultirale pogoršanim prognozama uroda zimske pšenice u Sjedinjenim Američkim Državama i kukuruza u Argentini.
S druge pak strane cijene šećera su tijekom veljače pale za 3,4 posto te su na taj način dostigle naniži iznose u posljednjih dvije godine. Niske cijene šećera rezultat su povećane proizvodnje u Maleziji, Tajlandu i Indiji.
I indeks cijena biljnih ulja je tijekom drugog mjeseca ove godine pao i to za 3,1 posto u odnosu na siječanj, dostigavši tako najnižu razinu u posljednjih 19 mjeseci. Najveći pad cijena zabilježilo je palmino ulje.
Generalno gledajući, prema navedenom izvještaju, cijene hrane su se tijekom veljače povećale te je indeks cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 1,1 postu u odnosu na siječanj.
Izvor: FAO
Fotografija: Pixabay