Skupina europskih istraživača utvrdila je da zrna kakaa uzgojena u području s višim temperaturama i manjom vlažnosti tla dovode do povećanja spojeva zaslužnih za okus čokolade.
U nedavno provedenom istraživanju, skupina europskih istraživača ispitivala je na koji način različiti uvjeti u kojima se kakao uzgaja utječu na okus zrna kakaa odnosno posljedično okus čokolade te su došli do nevjerojatnog zaključka: visoke temperature i sušni periodi, vremenske prilike koje se inače smatraju negativnima, dovode do povećanja količine spojeva u zrnu kakaa koji su zaslužni za okus čokolade.
Stabla kakaa uzgajaju se u vlažnim tropskim uvjetima i to na dva načina – mogu biti okruženi drugim vrstama biljaka ili pak biti jedina kultura koja se uzgaja na određenom području. Tijekom ovog istraživanja, proučavalo se 5 plantaža na kojima se uzgaja kakao te su istraživači došli do zaključka kako u istim vremenskim uvjetima, gotovo i nema razlike u kvaliteti zrna kakaa bez obzira na tip uzgoja.
Međutim, istraživanje je pokazalo kako puno veći utjecaj na kvalitetu zrna kakaa imaju vremenske prilike. Kada se temperatura povećala, a vlaga u tlu smanjila, u zrnu kakaa se povećala količina fenola i drugih antioksidacijskih spojeva koje pridonose okusu čokolade.
Iako je ovo vijest koja bi mogla razveseliti ljubitelje čokolade i omogućiti im i da u klimatskoj promjeni vide nešto dobro, još je rano za donošenje definitivnog zaključka o pozitivnom učinku klimatske promjene na okus čokolade.
Izvor: Food&Wine
Fotografija: Unsplash