Za proslavu današnjeg Međunarodnog dana kave odabrali smo recept za moka roladu koji nam stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 20 g kakaa
- 80 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 60 ml (55 g) ulja
Fil
- 3 jaja
- 125 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 3 žličice instant kave + 2 žličice vrele vode
- 125 g maslaca
Dekoracija
- 1 vrećica praška za šlag + mlijeko
- 1 žličica instant kave + 1 žličica vrele vode
- zrna kave
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posebnoj posudi sjedinite kakao, brašno i prašak za pecivo, izmiješajte i prosijte.
U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst snijeg.
Sada smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak, potom vaniliju i ulje u tankom mlazu, sve vrijeme muteći mikserom.
Na kraju dodajte mješavinu suhih sastojaka i vrlo kratko izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini, samo dok se sve ne sjedini. Ovo možete i špatulom. Bitno je da smjesa ostane prozračna.
Smjesu za biskvit istresite u lim dimenzija 38 × 24 cm, obložen pek papirom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.
Gotov biskvit prohladite vrlo kratko, oko 5 minuta, tek toliko da možete rukovati s njim, pa ga još toplog zajedno s papirom uvijte u roladu i ostavite tako da se ohladi skroz, i poprimi oblik rolade.
Fil
Stavite cijela jaja u odgovarajući lonac i dodajte šećer u prahu pa dobro izmiješajte pjenjačom da se sjedini. Nema potrebe za mikserom. Uzmite još jedan lonac i ulijte u njega ključalu vodu pa stavite gore lonac s jajima i kuhajte na pari.
Jaja se kuhaju na pari uz stalno miješanje pjenjačom, desetak minuta dok se ne zgusnu. Kada žlicom ili kuhačom povučete po dnu lonca i ne ostaje trag već možete jasno vidjeti dno lonca, gotovo je.
Skinite s vatre i ulijte aromu vanilije, kao i kavu koju ste prethodno rastopili u vreloj vodi, pa sve dobro izmiješajte. Možete vratiti na vatru još minutu.
Skuhani fil prohladite, miješajući ga pjenjačom. Vrlo brzo se ohladi. Kada je mlak, ubacite maslac isjeckan na kockice i mikserom fino pjenasto izmutite.
Slaganje
Sada možete preći na rolanje. Ohlađen biskvit pažljivo odmotajte i skinite mu papir. Rasporedite preko njega fil svugdje ravnomjerno, vodeći računa da ne idete baš do kraja biskvita.
Pažljivo zarolajte biskvit i ostavite u hladnjaku da se stegne.
Dekoracija
Poslije nekoliko sati ili sutradan dekorirajte po želji. Ja sam umutila jedan šlag i dodala mu žličicu instant kave rastopljene u vreloj vodi, kako bi i šlag imao aromu kave.
Napomena
Korisitite pravu instant kafu tipa ness, mokate i sl., a ne one „3 u 1“ jer te imaju preslabu aromu. Također nemojte koristiti tursku kavu zbog taloga.
Ne savetujem zamjenu maslca margarinom jer fil neće biti ni približno finog ukusa.
Biskvit možete peći i u velikom limu od pećnice. U tom slučaju bit će tanji pa će presjek ljepše izgledati jer veći i tanji biskvit možete više puta zarolati. Ja sam ovaj put htjela da bude ovako bucmast.
Fotografije: Mystic cakes