Prije nekoliko dana s vama smo podijelili priču Lorene Mihelčić s bloga Daj kolačić koja vas je svih oduševila, a danas vam donosimo njezin prvi recept koji će, kako ona kaže, osvojiti ljubitelje kave i čokolade.
Sastojci
(za 6 tortica)
Biskvit
- 2 jaja L veličine
- dobar prstohvat soli
- 50 g mljevenih badema
- 70 g šećera u prahu
- 10 g rastopljenog maslaca
- 15 g kakaa
- 15 g brašna
- 1 bjelanjak
Krema od bijele čokolade
- 1 list želatine
- 50 ml mlijeka
- 60 g bijele čokolade
- 1 čajna žličica glukoze ili meda
- 5 g maslaca
- ½ žličice ekstrakta kave ili instant kave
- 85 ml hladnog slatkog vrhnja
Mousse od kave i čokolade
- 1,5 list želatine
- 1 žumanjak
- 90 ml mlijeka
- 135 g mliječne čokolade
- 1 čajna žličica ekstrakta kave ili instant kave
Hrskavi čokoladni sloj (po želji)
- 45 g čokolade
- 15 g maslaca
- 50 g praline paste
- 35 g paillette feuilletine ili sitno mljeveni nezaslađeni corn flakes
I još
- espresso
- mirror glaze (po želji, za dekoraciju)
- čokolada (po želji za dekoraciju)
- zrno kave (po želji, za dekoraciju)
Priprema
Biskvit
Cijela jaja stavimo u posudu za miksanje pa dodamo sol, mljevene bademe i šećer u prahu i miksamo dok se volumen ne udvostruči. Maslac otopimo i ostavimo sa strane da se malo prohladi. Brašno i kakao prosijemo da odstranimo grudice pa lagano špatulom umiješamo u smjesu od jaja. Bjelanjak miksamo u posebnoj posudi dok ne dobijemo čvrsti snijeg, zatim ponovno laganim pokretima umiješamo u prvu smjesu pazeći da ne izgubimo zrak. Lim za pečenje (veličine pećnice) obložimo papirom za pečenje i paletnim nožem razmažemo biskvit na debljinu od oko 7 mm.
Pečemo na 170 stupnjeva oko 13 minuta.
Krema od bijele čokolade
Želatinu namočimo u hladnu vodu, a mlijeko stavimo grijati u lončić. Bijelu čokoladu sitno nasjeckamo i pomiješamo s glukozom ili medom, maslacem i žličicom ekstrakta kave. Kada mlijeko dođe skoro do vrenja, ubacimo ocijeđenu želatinu i dobro promiješamo pa prelijemo preko čokolade i sjedinimo pjenjačom. Na kraju uspemo hladno slatko vrhnje i još jednom pomiješamo. Tu smjesu moramo zalediti kako bi ju lakše umetnuli u kremu. Vi, naravno ne morate, možete sipati do pola u kalup i zalediti. Ja sam koristila iste kalupe manjih i većih dimenzija pa je ovaj dio išao u manje kalupiće.
Mousse od kave i čokolade
Najprije želatinu namočimo u hladnu vodu. Ostao nam je žumanjak od biskvita pa sam ga tu odlučila ubaciti da napravimo mousse na bazi creme anglaise. Pomiješamo žumanjak s mlijekom i stavimo kuhati na laganu vatru cijelo vrijeme mješajući dok smjesa ne dođe do 82 stupnja ili do faze kada postane malo gušća i ostaje na stražnoj strani žlice. Unutra ubacimo ocijeđenu želatinu, sjedinimo i sve skupa prelijemo preko sitno nasjeckane čokolade u koju smo stavili ekstrakt kave. Ovdje nisam dodavala šećer jer mi nije bio potreban, taman mi je bila gorčina kave sa slatkoćom čokolade. Ako vama fali, slobodno dodajte šećer u prahu po želji.
Hrskavi čokoladni sloj (po želji)
Čokoladu otopimo s maslacem pa joj dodamo praliné pastu. Sve skupa prelijemo preko sitno mljevenog corn flakesa ili paillette feuilletine te dobro sjedinimo da se lijepo oblože sa svih strana. Stavimo pripremljeni hrskavi sloj odmah između dva papira za pečenje i valjkom za tijesto razvaljamo tanko na oko 2-3 mm. Odmah stavimo u zamrzivač. To će nam biti donji sloj tortica.
Slaganje
Pečeni i ohlađeni biskvit režemo na krugove promjera 7,5 cm i lagano natopimo espressom (ja ga nisam sladila). U veće silikonske kalupe u obliku polukugli ulijemo pripremljeni čokoladni mousse, pa stavimo u hladnjak da se malo stisne. Kad je malo očvrsnuo, izvadimo ranije zaleđene umetke od bijele čokolade i utisnemo naopako u mousse. Zatim stavljamo biskvitiće koje pritisnemo da se lijepo sve sjedini. Odmah zaledimo minimalno 5 sati.
Sljedeći dan ih glaziramo glazurom po želji. Ovdje sam koristila mirror glaze te ukrasila drobljenim kakao zrnima i čokoladnim zrnima kave uz koju šaru od mliječne čokolade. Sjećate se onog hrskavog sloja? E pa, sad i njega izrezujemo na istu veličinu kao i biskvite (7,5 cm) te na svaki položimo glaziranu torticu. Pustimo da se odledi u hladnjaku i držimo na 3 stupnja u hladnjaku kako bi tekstura ostala fina i lijepa.
Fotografije: Daj kolačić