Za sve ljubitelje kremastih kolača, danas imamo recept za monte kolač koji je s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 80 g brašna
- 20 g kakaa
- ½ praška za pecivo
Bijela krema
- 1 l mlijeka
- 6 žlica šećera
- 120 g gustina
- 180 g omekšalog margarina
Čokoladna krema
- 350 ml vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
I još
- 100 ml mlijeka ili čokoladnog mlijeka za prelijevanje biskvita
Priprema
Biskvit
Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodajući šećere i žumanjke. Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Kalup za kolač cca 30 x 40cm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s ventilacijom. Pecite 15 – 20 minuta pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test. Biskvit pustite da se ohladi pa odvojite od papira. Vratite u kalup i prelijte mlijekom ili čokoladnim mlijekom.
Bijela krema
Sedamsto mililitara mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300 ml pomiješajte sa gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite sa mlijekom i gustinom i vratite na vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnilo još neke dvije minute. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.
Kad se krema ohladila, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremast, pa ubacujte žlicu po žlicu kreme. Kremu istresite na biskvit i poravnajte. Stavite na hlađenje i počnite s pripremom čokolade kreme.
Čokoladna krema
Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti). Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko bijele kreme.
Napomena
Umjesto da pečete biskvit, možete poslagati petit kekse.
Fotografije: Pregacha