Naša nova suradnica Iva Brlek s nama dijeli recept za sladoled od ribizla koji je doista jednostavno pripremiti – samo slijedite ove korake.
Sastojci
- 250 g ribizla (smrznutih ili svježih)
- 70 g šećera
- 350 ml vrhnja za šlag
- 150 ml kondenziranog mlijeka
I još
- bobice ribizla za dekoraciju
Priprema
Ribizl pomiješajte zajedno sa šećerom i stavite u manji lonac te kuhajte na laganoj vatri.
Kuhajte tako dugo dok se sav ribizl ne raspadne i smjesa proključa. Kada smjesa proključa nastavite kuhati na laganoj vatri još 5 minuta.
Smjesu propasirajte kroz fino sito kako biste otklonili koštice ribizla i dobili glatki preljev.
Dobiveni preljev od ribizla ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.
Vrhnje za šlag dobro umutite dok ne postane gušće.
Šlagu dodajte kondenzirano mlijeko i pripremljeni preljev od ribizla (nemojte uliti sav preljev, ostavite nešto preljeva i za dekoraciju). Miksajte sve sastojke dvije minute dok se ne sjedine.
Dobivenu smjesu prelijte u plastičnu posudu s poklopcem. S time da prvo ulijte pola smjese pa je prošarajte s ostavljenim dijelom preljeva od ribizla. Na kraju izlijte ostatak smjese i prošarajte s još malo preljeva od ribizla.
Zatvorite posudu poklopcem i stavite u zamrzivač (najbolje preko noći).
Dekorirajte po želji bobicama ribizla ili nečim po vašem ukusu.
Napomena
Prije kušanja izvadite sladoled iz zamrzivača da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta kako biste ga mogli ljepše grabiti i kako bi vam kuglice bile lijepo oblikovane.
Fotografije: Borna Sabolić