S bloga Od slatkoga slađe dolazi nam jedna od verzija recepata za Moskva tortu, koja je, kako autorica bloga Mirjana Šmit kaže, odlična u svim verzijama.
Sastojci
Biskvit
- 12 bjelanjaka
- 12 žlica šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 200 g rezanih oraha
Krema
- 12 žumanjaka
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- 100 g šećera u prahu
- 200 g maslaca
- 3 dl vrhnja za šlag
- 1 mala konzerva ananasa (neto 425 g)
- 1 staklenka višanja (neto 680 g)
- 100 g oguljenih lješnjaka
Ukrašavanje
- 3 dl vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Kuhačom lagano umiješati rezane orahe i brašno.
Na 4 masna papira olovkom iscrtati krugove promjera 28 cm, okrenuti papir te smjesu podijeliti na pripremljene krugove.
Lagano izravnati te jedan po jedan biskvit peći oko 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Krema
Žumanjke, jaja i šećer umutiti mikserom. Kuhati na pari do 75 °C, ili dok kuhača ne ostavi trag na dnu posude. U hladnu kremu mikserom umutiti umućen maslac. Umiješati tučeno slatko vrhnje.
Kremu podijeliti na 4 jednaka dijela, u svaki dio dodati drugi sastojak: ananas, višnje i lješnjake. Zadnju četvrtinu čuvati za premazivanje torte.
Slaganje
Tortu slagati u kalup promjera 28 cm. Prvi biskvit premazati kremom s ananasom, staviti drugi biskvit i premazati kremom s ocijeđenim rezanim višnjama. Položiti treći biskvit i premazati kremom s rezanim lješnjacima. Četvrti biskvit premazati preostalom kremom.
Tortu čuvati u hladnjaku najmanje 12 sati, skinuti kalup te ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
Fotografije: Od slatkoga slađe