Odlična kombinacija fine, pjenaste kreme od bijele čokolade i preljeva od višanja.
Potrebno
Za mousse od bijele čokolade
- 250 g bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
- 4 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za preljev od višanja
- 300 g otkoštenih višanja (može i iz kompota)
- 2 žlice cherry brandyja
- 1 žlica smeđeg šećera
Priprema
Mousse od bijele čokolade
Na pari rastopite bijelu čokoladu zajedno sa 125 ml vrhnja za šlag i žličicom ekstrakta vanilije i ostavite je da se ohladi.
Ostatak vrhnja za šlag (275 ml) stavite u zamrzivač na oko 15 minuta kako biste ga mogli dobro istući.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke pjenasto umutite Nakon što se čokolada ohladila, dodajte je žumanjcima.
Izvadite slatko vrhnje iz zamrzivača i istucite ga u čvrsti šlag pa ga, lagano miješajući, dodajte dobivenoj kremi od žumanjaka i čokolade. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga polako dodajte prethodno dobivenoj smjesi.
Dobiveni mousse podijelite u čaše ili šalice i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku (barem dva-tri sata).
Preljev od višanja
Za preljev od višanja, u jednom lončiću pomiješajte višnje, šećer i cherry brandy pa ga stavite na srednje jaku vatru i kuhajte nekoliko minuta (dok višnje ne počnu puštati svoje sokove).
Serviranje
Na pripremljeni i ohlađeni mousse dodajte ovaj preljev od višanja i poslužite desert.
Napomena
Umjesto cherry brandyja, možete koristiti drugo alkoholno piće po vlastitom izboru.
Mousse od bijele čokolade možete poslužiti i samostalno, bez dodatka preljeva od višanja jer je i sami mousse ukusna slastica.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]