Evo nam i prvog recepta naše nove suradnice Sunčice Stanković s bloga Mes folies culinaires / Moje kulinarske ludorije – mousse kocke s karamelom.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 120 g smeđeg šećera
- 138 g pšeničnog brašna
- 20 g pudinga od vanilije
- 20 g kakaa
- 10 g praška za pecivo
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 150 ml vrelog mlijeka
Mousse krema
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 250 gr mascarpone sira
- 4 žlice smeđeg šećera
Karamela
- 100 g kristal šećera
- 30 g omekšalog maslaca
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte brašno, puding, kakao i prašak za pecivo.
Kalup za pečenje veličine 28cm premažite uljem i ležerno posipite smeđim šećerom.
Uključite pećnicu da se zagrije na 250 ℃ dok mutite biskvit, akad ga stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180℃.
Stavite mlijeko da se zagrije.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte mješavinu brašna, pudinga, kakaa i praška za pecivo, sjedinite mikserom, zatim dodajte vrhnje i mlijeko, dobro sjedinite pjenjačom te smjesu ulijte u kalup i pecite kolač na 180℃ oko 25 minuta.
Mousse krema
Mascarpone umutite pjenasto sa šećerom.
Izlomite čokoladu na komadiće te je stavite u dublju posudu, vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade, dobro sjedinite pjenjačom i ostavite u hladnjaku da se ohladi i stegne, nakon toga je dodajte u umućeni mascarpone te ih sjedinite mikserom muteći dobrih 5 minuta (što više mutite, krema će biti pjenastija.)
Karamela
Stavite šećer u lončić pa na tihu vatru da se otapa da dobije finu karamel boju. Šećer nikako ne miješajte nego s vremena na vrijeme okrenite lončić polukružno. Zatim dodajte maslaca, pustite da se otopi, zatim dodajte vrhnje te pustite da karamela provri uz neprestano miješanje, pomaknite lončić s vatre i ostavite da se karamela ohladi i samim tim i zgusne.
Slaganje
Ohlađeni biskvit presijecite na pola po dužini, premažite ga karamelom, stavite mousse kremu, zatim drugi biskvit, odozgo ostatak fila i na kraju karamelu. Stavite kocke u hladnjak da se kolač stegne i formira fini sloj moussea.
Napomena
Smjesa za biskvit je malo rjeđa, ali nakon pečenja bude odlična.
Fotografije: Mes folies culinaires / Moje kulinarske ludorije