Ana Raguž s bloga Tirkizna ovaj je put za nas pripremila pravu ljetnu tortu – onu u kojoj je spojila biskvit od badema s mousseom od bresaka, a sve je upotpunila meringom.
Sastojci
Biskvit od badema
- 3 bjelanjka
- 80 g šećera
- 100 g bademovog brašna
- 10 g gustina
- prstohvat soli
Mousse od bresaka
- 4 listića želatine
- 300 g pirea od bresaka
- 80 g šećera
- 300 ml tučenog slatkog vrhnja
Meringa
- 2 bjelanjka
- 120 g šećera u prahu
- 30 ml vode
Priprema
Biskvit od badema
Bjelanjke miksajte sve dok ne počnu rasti, dodajte šećer i sve istucite u čvrsti snijeg. Bjelanjcima, nježno špatulom dodajte brašno od badema, gustin i sol.
Kalup 22 – 24 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu za biskvit.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite 12 minuta. Pečeni biskvit ohladite.
Mousse od bresaka
Stavite listiće želatine u hladnu vodu.
Pire od bresaka napravite tako da ogulite i narežete breskve na veće komade i izblendate. Dobiveni pire od bresaka stavite u posudu zajedno sa šećerom i zagrijete na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi. Maknite s vatre. U još vrelo dodajte ocijeđene listiće želatine, otopite želatinu miješajući. Ohladite.
U ohlađeni pire lagano špatulom umiješajte žlicu po žlicu tučenog slatkog vrhnja. Sve mora postati fina homogena krema.
Slaganje
Biskvit stavite na tanjur za posluživanje. Namjestite obruč za torte oko biskvita. Stavite acetatnu foliju oko biskvita (ako je imate). Ulijte kremu. Ohladite preko noći.
Meringa
Prije posluživanja napravite meringu. Miksajte 2 bjelanjka u čvrsti snijeg. U jednom lončiću na vatri rastopite vodu i šećer dok vam se ne počnu stvarati fini balončići na vrhu (115°C). Maknite s vatre i u tankom mlazu ulijte sirup u bjelanjke koje sada miksate najmanjom brzinom. Potrošite sav sirup i nastavite miksati bjelanjke 10 minuta najjačom brzinom dok se bjelanjci posve ne ohlade.
Dobivenu meringu stavite preko dobro ohlađene torte. Možete koristit slastičarsku vrećicu ili koristite veliku žlicu kako biste napravili „valove“. Rubove meringe lagano spalite brenerom kako biste dobili zapečene vrhove. Ukoliko nemate brener, preskočite spaljivanje.
Fotografija: Tirkizna