Jabuke su zasjale u novom receptu koji nam stiže s bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak – mousse torta od jabuka zasigurno će izazvati oduševljenje i vaših ukućana.
Sastojci
(za kalup promjera 22 cm)
Biskvit
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ulja
- ½ praška za pecivo
- 3 žlice brašna
Mousse od jabuka
- 1 vrećica želatine
- 4 jabuke
- 2 komada cimetove kore
- 150 g šećera
- limun – naribana korica i sok
- 1 žlica gustina
- 2 žlice hladnog soka od jabuka
- 500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka, a zatim miksajte posebno žumanjke i šećere dodajte ulje i na kraju brašno s praškom za pecivo.
Polako ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte u kalup koji ste prethodno obložili pek papirom.
Pecite biskvit na 190°C oko 15 minuta dok ne porumeni i ohladite ga.
Mousse od jabuka
Želatinu razmutite u vodi prema uputstvu s vrećice.
Jabuke ogulite i narežite na kocke te ih stavite kuhati s korom od cimeta u vodi toliko da pokrije jabuke. Kuhajte ih dok omekšaju, izvadite cimetovu koru i izradite ih štapnim mikserom.
Dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunovu koricu i sok te gustin rastopljen u hladnom soku od jabuke.
Kuhajte na laganoj vatri desetak minuta i na kraju dodajte nabubrenu želatinu da se otopi u vrućoj smjesi.
Kremu ohladite i lagano joj umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
Pripremljenju kremu prelijte preko ohlađenog biskvita.
Tortu ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne, a po želji je možete ukrasiti šlagom.
Fotografije: Gurmanka