Pred nama su dugi dani izolacije i stoga nam je potrebna povećana doza slatkog – danas je izbor pao na mousse tortu od lješnjaka čiji smo recept pronašli na blogu Gurmanka autorice Lidije Osmak.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Dacquoise biskvit
- 85 g tostiranih lješnjaka
- 135 g bjelanjaka
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 30 g brašna
Praline pasta I
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
- 150 g tostiranih lješnjaka
Praline pasta II
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
- 100 g tostiranih lješnjaka
Žele krema od lješnjaka
- 5 g želatine
- 2 žlice hladne vode
- 200 ml mlijeka
- 250 g praline paste (količina koju dobijete od praline paste 1)
Mousse krema od lješnjaka
- 5 g želatine
- 2 žlice hladne vode
- 400 ml slatkog vrhnja
- 80 ml mlijeka
- praline pasta II
Ganache od čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 170 g čokolade
Priprema
Dacquoise biskvit
Krupno sameljite tostirane lješnjake.
Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
Na kraju rukom lagano umiješajte brašno i mljevene lješnjake te dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte veličine 24 cm.
Biskvit pecite na 200°C nekih 15 minuta dok ne dobije lijepu boju te ga ostavite da se ohladi.
Praline pasta I i II
Obje paste radite tako da prvo od navedenih sastojaka napravite karamel u koji umiješajte tostirane lješnjake i brzo ih istresite na papir za pečenje te ostavite da se stisnu i ohlade.
Kada se smjesa ohladi natrgajte je na komadiće i blendajte toliko dugo dok ne dobijete ljepljivu mekanu praline pastu koju ćete kasnije koristiti za izradu krema.
Žele krema od lješnjaka
Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Za to vrijeme ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu da se otopi.
Praline pastu pomiješajte s vrućim mlijekom i miješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
Dobivenu smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač da se stisne.
Mousse krema od lješnjaka
Želatinu pomiješajte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Mikserom izradite slatko vrhnje u šlag koji ne mora biti jako čvrst.
Ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu te miješajte dok se ne otopi.
Na kraju dodajte praline pastu i miješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
Dobivenu smjesu špatulom lagano umiješajte u šlag.
Slaganje
Biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
Preko biskvita izlijte malo mousse kreme te na nju stavite sloj žele kreme.
Sloj želea premažite s ostatkom mousse kreme i ostavite da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku.
Tortu ukrasite po želji, a ja sam ovaj put odabrala čokoladni ganache i ukrase od karamela.
Ganache sam napravila tako da sam pomiješala slatko vrhnje i čokoladu, otopila te prelila preko ohlađene torte.
Fotografija: Gurmanka