Jednostavno, brzo, ukusno – tako bismo otprilike mogli opisati ovaj recept naše Ane Prše koja nam je ovu srijedu odlučila zasladiti tortom od maka
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
- 4 jaja
- 80 g maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 1 žlica glatkog brašna
- 200 g mljevenog maka
- 120 g mlijeka
- 1/2 većice praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Premaz od malina
- 125 g malina
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
Glazura od čokolade
- 120 g slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade sa 70% kakaa
Priprema
Biskvit
Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.
U drugoj posudi pjenasto izmiksati omekšali maslac i šećere pa dodati jedan po jedan žumanjak.
Mak, brašno i prašak za pecivo izmiješati pa preliti s vrućim mlijekom i još jednom dobro izmiješati. Smjesi maka dodati smjesu maslaca, šećera i žumanjaka te dobro izmiksati pomoću miksera. Ostaviti da se smjesa ohladi te u nju potom umiješati snijeg. Smjesu istresti u kalup na papir za pečenje (dovoljno je papir staviti samo na dno) i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C 25-30 minuta. Kad je gotovo, izvaditi van i staviti hladiti na rešetku. Ohlađeni biskvit prerezati na pola.
Premaz od malina
U lončić staviti kuhati maline, šećer i vanilin šećer. Kuhati i povremeno miješati dok se smjesa ne zgusne (otprilike 10 minuta). Kada je gotovo ostavite sa strane da ohladi (tijekom hlađenja smjesa će se još malo zgusnuti pa ni brinite da će biti prerijetko).
Glazura od čokolade
Zakuhati slatko vrhnje te ga preliti preko razlomljene čokolade. Ostaviti par minuta da se čokolada otopi pa potom izmiješati kako bi se vrhnje i čokolada sjedinili.
Slaganje torte
Na donji biskvit od maka staviti namaz od malina te ga ravnomjerno razmazati. Zatim poklopiti s drugim biskvitom. Još toplu glazuru od čokolade preliti preko torte te je pomoću slastičarske špatule ravnomjerno razmazati.
Torta je spremna odmah za jelo, ali ja je volim nekako ostaviti preko noći da odstoji. Biskvit od maka će biti još ukusniji kada prenoći s malinama i tamnom čokoladom.
Fotografija: Ana Prša
[print_link]