Na početku novog radnog tjedna donosimo vam recept za mramornu zebra tortu koji je s nama podijelila Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja (L)
- 240 g brašna
- 240 g šećera
- 125 g kiselog vrhnja
- 120 g mlaćenice
- 150 g maslaca sobne temperature
- 1/4 žličice soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- + 15 g gorkog kakaa za čokoladni biskvit
Krema od vanilije
- 50 g brašna
- 225 g šećera
- 390 g mlijeka
- ¼ žličice soli
- 350 g maslaca sobne temperature
- 3 žličice ekstrakta vanilije
Čokoladna krema
- 150 g tamne čokolade (min 50% kakaa)
- 120 g vrhnja za šlag
Čokoladni preljev
- 75 g tamne čokolade
- 75 g vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.
Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, mlaćenicu i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
Miksajte maslac i šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).
Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
Naizmjenično dodavajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka).
Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.
Podijelite smjesu na dva dijela koristeći kuhinjsku vagu. Kako bi vam bilo lakše, prije nego što počnete miksati, izvažite zdjelu u kojoj planirate miksati kako biste znali koliko će smjese biti u njoj nakon što završite s miksanjem i stavite je na vagu. Na taj način imate i jednu zdjelu manje za prati.
U jednu polovicu dodajte 15 g prosijanog kakaa i miksajte tek da se sjedini.
Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa na način da žlicom naizmjenično stavljate smjese u sredinu kalupa, jednu na drugu. Ja koristim vagu kako bih osigurala jednake slojeve biskvita. U prosjeku svaki kalup treba imati oko 320-340 g smjese.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.
Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min u da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
Čokoladna krema
Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće te prelijte slatkim vrhnjem koje ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 min te promiješajte špatulom dok ne dobijete sjajnu homogenu smjesu. Prekrijte prozirnom folijom te stavite u frižider na cca 1h dok se ne stisne do mazive konzistencije.
Krema od vanilije
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.
Slaganje
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo “granicu” unutar koje ćete namazati čokoladnu kremu. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 min.
Dok se torta hladi, dio kreme pomiješajte s malo čokoladne kreme kojom ste punili tortu kako bi dobili smeđu kremu. Ako je malo rjeđa, stavite malo u hladnjak da se stisne.
Kreme stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Za bijelu kremu koristite veći (Wilton 1A), a za smeđu manji nastavak (Wilton #12). Krenuvši od dna, naizmjenično premažite tortu slojevima kreme , tvoreći pruge, koju ćete potom zagladiti “cake scraperom”. Poslije svakog poteza, očistite ostatke kreme kako bi pruge ostale vidljive. Za ovaj korak vrlo je korisno imati okretni stalak za ukrašavanje.
Nakon što ste zadovoljni premazivanjem torte, stavite je u hladnjak na hlađenje dok pripremate čokoladni preljev.
Čokoladni preljev
Nasjeckajte 75 g tamne čokolade te prelijte vrhnjem za šlag kojeg ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 minutu pa promiješajte dok ne bude glatke teksture. Ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta da se ohladi. Prelijte po ohlađenoj torti. Vrlo je važno da torta bude hladna tako da vam ganache ne iscuri sve do dna.
Uvijek možete tortu ukrasiti samo kremom od vanilije i dalje će biti ukusna i lijepa!
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]