Vesna Nakić iz Slatke radionice by Vesna Nakić danas s nama dijeli recept za ponešto drugačiji brownie – onaj mramorni.
Sastojci
(za kalup dimenzija 30 x 30 cm)
Tamni dio
- 270 g čokolade
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 5 jaja
- 230 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 170 g brašna
- 4 g praška za pecivo
- 140 g nasjeckanih oraha
Svijetli dio
- 65 g maslaca sobne temperature
- 200 g krem sira
- 100 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 3 jaja
- 100 g brašna
Priprema
Kalup obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C.
Tamni dio
Čokoladu, maslac i sol otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. U drugoj posudi mikserom pjenasto umutiti jaja i šećere. Brašno i prašak za pecivo pomiješati. Dodati ih u jaja i špatulom sjediniti smjesu. Uliti otopljenu čokoladu, opet umiješati u jednoličnu masu te dodati orahe.
Svijetli dio
Maslac i krem sir pjenasto umutiti mikserom. Dodati šećere pa potom i jaja. Sve kremasto umiješati. Na kraju dodati brašno i miskerom sjediniti.
U pripremljeni kalup uliti tamni dio, s tim da ostavite nekoliko žlica. Na tamni dio izliti svijetli te na kraju po vrhu rasporediti preostali tamni dio smjese. Nožem ili špatulom prošarati, tako da kasnije dobijete mramorne šare, odnosno prošarani uzorak. Peći 25-30 minuta, ovisno o pećnici. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, izrezati i poslužiti.
Napomena
Ne zaboravite sol jer ona pojačava okus čokolade.
Orahe sam krupno nasjeckala – divno je kad se osjete pod zubima.
Po želji, u tamni dio možete dodati 1-2 žlice ruma, Baileysa ili drugog likera, ovisno o tome što volite.
Svijetli dio je nešto rjeđi od tamnog. Prije pečenja nožem ili stražnjom stranom kuhače promiješajte, ali nemojte pretjerivati. Neka šare ostanu vidljive.
Tek pečeni kolač kao i svaki brownie treba bili malo „lelujav“, hlađenjem će se stisnuti. Na ovaj način će zadržati veću vlažnost. Nije greška ako ga pečete i koju minutu duže da budete sigurni, samo napominjem razliku.
Fotografije: Slatka radionica by Vesna Nakić