S bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović stiže nam današnji recept dana – mud cake od tamne čokolade i lješnjaka.
Sastojci
Biskvit bez brašna
- 100 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 225 g čokolade za kuhanje (sa što većim udjelom kakaa)
- 125 g maslaca (ili margarina)
- 125 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 6 jaja
Čokoladni premaz
- 100 g čokolade za kuhanje
- 25 g maslaca
- 65 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
- 1 žlica šećera u prahu (ili po ukusu)
- 2 žlice ruma (po želji, a može i aroma vanilije)
I još
- 50 g pečenih krupno sjeckanih lješnjaka
Priprema
Biskvit
Najprije prepecite lješnjake u pećnici, na 180 stupnjeva, oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Oljuštite ih od ljuske. Izmjerite 100 g i sameljite u multipraktiku, a preostalih 50 g krupno nasjeckajte nožem.
Za biskvit, ubacite u malo veći lončić čokoladu izlomljenu na kocke i maslac pa stavite na drugi lončić u koju ste ulili vodu i otopite na pari.
Skinite sa vatre pa ubacite šećer i aromu vanilije, dobro promiješajte, potom dodajte i mljevene lješnjake i sve dobro izmiješajte.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, stavljajući bjelanjke u plastičnu posudu gdje ćete mutiti snijeg.
U čokoladnu smjesu sada dodajte jedan po jedan žumanjak, miješajući pjenjačom dok se sve lijepo ne poveže.
Uzmite mikser i posudu s bjelanjcima, ubacite prstohvat soli pa izmutite čvrst snijeg.
Sada dodajte ovaj snijeg u lončić s čokoladnom smjesom, prvo polovinu – pa dobro izmiješajte pjenjačom, a potom i drugu polovinu pa pažljivo sve sjedinite pazeći da smjesa ostane lagana i prozračna.
Ovu smjesu ulijte u manji kalup, promjera 20 cm, kojem ste prethodno obložili dno papirom za pečenje, a stranice premazali s malo maslaca. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 35 minuta. Provjerite poslije 25 minuta kako stoji pa ako vam se učini da vam vrh biskvita počinje više tamniti, prekrijte aluminijskom folijom i dopecite do 35 minuta ukupno.
Biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na žici.
Čokoladni premaz
Za to vrijeme pripremite čokoladni premaz.
U lončić ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i maslac pa ponovo otopite na pari.
Skinite s vatre i ubacite kiselo vrhnje, dobro izmiješajte pjenjačom pa dodajte šećer u prahu po ukusu i rum i sve sjedinite u glatku i sjajnu čokoladnu glazuru. Ovaj premaz bit će odmah maziv, ne morate čekati da se stegne kako biste premazali kolač.
Slaganje
Ohlađen biskvit pažljivo prebacite na tanjur. Pazite da vam se ne izlomi jer je osjetljiv s obzirom na to da je bez brašna. Premažite ga odozgo čokoladnim premazom i obilno pospite krupno sjeckanim lješnjacima.
Možete odmah navaliti na degustaciju, a ako ste dovoljno strpljivi, prvo ohladite kolač u hladnjaku. Meni je bio odličan i mlak i hladan, mada je ipak za nijansu veći ugođaj kada ga jedete još onako mlakog i dok se ona vlažnjikava sredina kolača ne stegne, nego bude čak malkice nalik na lava kolač.
Fotografije: Mystic cakes