Tihana Lohinski s bloga Stawberry soup s nama je podijelila recept za muffine s borovnicama koji nam se čine kao odličan izbor za slatki zalogaj na plaži.
Sastojci
- 115 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)
- 270 g glatkog brašna
- 2 žličice naribane korice nešpricanog limuna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ½ čajne žličice soli
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 220 ml mlaćenice (stepko, buttermilk)
- 125 g svježih borovnica (može i više)
Priprema
Maslac otopite na laganoj vatri pa ga ostavite sa strane da se malo ohladi.
U jednu posudu pomiješajte brašno, limunovu koricu, prašak za pecivo i sol.
U drugoj posudi mikserom izradite jaja i šećere dok ne dobijete pjenastu smjesu svjetlije boje. Dodajte ekstrakt vanilije, zatim mlaćenicu i otopljeni i ohlađeni maslac i sve dobro pomiješajte.
Zatim u mokre sastojke dodajte suhe sastojke, no to nemojte činiti mikserom već ručno, kuhačom. Pazite da smjesu u ovom koraku ne miješate previše, već tek toliko da se brašno sjedini s ostalim sastojcima, kako muffini ne bi ispali previše tvrdi i gumasti.
Na kraju umiješajte borovnice.
Smjesom punite košarice za muffine. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Ubadanjem čačkalice u sredinu muffina provjerite jesu li gotovi: ako čačkalica izađe čista, muffini su pečeni, a ako na njoj još vidite sirovu smjesu, pecite ih još malo pa ponovite ovaj test.
Muffine poslužite najbolje isti dan, a ako ih čuvate za idući dan, najbolje je da ih spremite u neku posudu s poklopcem i držite ju na sobnoj temperaturi. Ako ih držite u hladnjaku, izvadite ih prije posluživanja i pustite da se ugriju do sobne temperature kako bi bili što mekši i prozračniji kada ih jedete.
Napomena
Kod ovakvih kolača najbolje je koristiti upravo mlaćenicu, ali ako ju ne možete pronaći u trgovinama, možete zamijeniti s jogurtom razrijeđenim s malo mlijeka (3/4 jogurta + ¼ mlijeka).
Fotografije: Strawberry soup