Jesen je ovih dana pokazala svoje zube i snizila drastično temperature, a upravo u takvim hladnim danima, uz šalicu vrućeg čaja odlično pašu muffini s karameliziranim jabukama i cimetom čiji recept donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Karamelizirane jabuke
- 2 jabuke
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- 30 g maslaca
Muffini
- 360 g brašna
- pola praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 125 ml suncokretovog ulja
- 180 ml mlijeka
Posip
- pola žličice cimeta
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema
Prvo pripremite karamelizirane jabuke. Ogulite i očistite jabuke, izrežite ih na sitne kockice, stavite ih u lončić zajedno sa šećerom, cimetom i maslacem na laganu vatru. Miješajte konstantno dok jabuke ne omekšaju. Maknite s vatre, prebacite jabuke u staklenu zdjelu i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za muffine pomiješajte brašno s praškom za pecivo i cimetom u jednoj zdjeli. U drugoj zdjeli miksajte jaja i šećer, dodajte polako ulje, a potom i mlijeko. Prosijte u smjesu brašno s praškom za pecivo i cimetom. Sve lijepo sjedinite (ukoliko vidite da vam je smjesa gusta, dodajte još mlijeka). Na kraju u smjesu umiješajte špatulom (ne miksati) karamelizirane komadiće jabuke.
Kalupe za muffin premažite maslacem i stavite košarice od papira. Napunite košarice do 3/4. Pospite ih miješavinom cimeta i šećera.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 °C. Pecite muffine 18 – 20 minuta. Ohladite. Ukoliko želite, možete ih ukrasiti slastičarskom kremom kao što sam i ja napravila.
Fotografija: Tirkizna