Može i drugačije – šljive se, osim za tisuću i jednu verziju kolača, mogu iskoristiti i za pripremu muffina kao što su to učinile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za 12 muffina)
- 300 g šljiva
- 250 g glatkog brašna
- ½ vrečice praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 2 jaja (M)
- 75 ml ulja
- 150 g grčkog jogurta
- naribana korica i sok jedne bio naranče
I još
- šećer u prahu za posipanje
- 24 papirnate košarice za pečenje muffina
Priprema
Šljive oprati, narezati na četvrtine i odstraniti koštice. Brašno i prašak za pecivo prosijati te umiješati šećer, vanilin šećer i sol. Jaja, ulje, jogurt, koricu od naranče i 5 velikih žlica soka od naranče pjenjačom dobro pomiješati, dodati mješavini od brašna i još kratko mikserom sve dobro sjediniti.
U svaku udubinu od lima za muffine staviti dvije papirnate košarice. Po njima raspodijeliti tijesto za muffine i na kraju četvrtine šljiva ubaciti u tijesto.
Pećnicu zagrijati na 180°C i muffine peći ca. 30 minuta. Ostaviti da se ohlade, odstraniti papirnate košarice i servirati posute šećerom u prahu.
Fotografija: Feeding Art