U talijanskom gradu Bologni već pet godina nalazi se Gelato Museum Carpigiani, muzej posvećen umjetnosti izrade talijanskog sladoleda.
Cilj ovog muzeja jest prenijeti povijest, vrijednosti i kulturu izrade sladoleda, proizvoda po kojem je Italija poznata u svijetu.
Od samih početaka muzej nudi interaktivne obilaske kojima se nastoje osvijetliti tri osnovne teme: razvoj sladoleda tijekom povijesti, povijest tehnološke proizvodnje i mjesta i načini konzumacije sladoleda. Muzej se prostire na 1000 metara kvadratnih, a u njegovoj se kolekciji nalazi više od 20 izvornih strojeva, multimedijski izlošci, 10.000 fotografija i povijesnih dokumenata, dragocjeni alati i dodaci te izvorni video intervjui.
Posjetitelji muzeja mogu uživati u radionicama i vođenim turama, na kojima mogu probati razne okuse, ali i napraviti vlastiti sladoled.
Glavni direktor Carpigiani Grupe, Andrea Cocchi ističe da je ovaj muzej ostvario snove njihovih osnivača Bruta i Poerija Carpigana koji potječu iz Bologne, a koji su puno pridonijeli razvoju tehnologije, kulture i poslovanja u sladoledarstvu
Muzej je svečano otvoren 29. rujna 2012., a 28. ožujka 2015. otvoren je i novi tematski dio muzeja posvećen povijesti Gelatieri Zoldano Cadorini, prvih ambasadora sladoleda u svijetu.
Više informacija o ponudi i radnom vremenu pronađite na njihovoj mrežnoj stranici.
Fotografije: Gelato Museum Carpigiani