Kažu da će nam ovih dana nastupiti pravo zimsko vrijeme pa je vrijeme da se ugrijemo neodoljivim zimskim slasticama, kao što je ova zimska babka čiji su nam recept poslale Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(kalup za pečenje 25 x 10 cm)
Tijesto
- 120 g toplog mlijeka
- 60 g šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 300 g glatkog brašna
- ¼ male žlice soli
- ¼ male žlice mljevenog kardamoma
- ¼ male žlice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 mala žlica korice od limuna
- 1 jaje (M)
- 60 g mekog maslaca u komadićima
Punjenje
- 35 g kandirane naranče
- 35 g kandiranog limuna
- 35 g grožđica
- 35 g suhih brusnica
- 50 g badema (grubo nasjeckanih i tostirani)
- 75 g marcipana
- 250 g nugat kreme (npr. Nutella ili Linolada)
I još
- 1 žumanjak
- 1 velika žlica mlijeka
Priprema
Tijesto
Pomiješati mlijeko sa svježim kvascem i šećerom. Ostaviti desetak minuta na toplom mjestu da stoji. Brašno pomiješati sa začinima i soli. Dodati jaje, maslac i mlijeko sa svježim kvascem. Umijesiti glatko tijesto. Prekriveno, ostaviti na toplom mjestu da se diže.
Punjenje
Nasjeckati kandirane naranče i limun, grožđice, brusnice i marcipan. Umiješati nasjeckane i tostirane bademe.
Slaganje
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini dimenzija 25 x 60 cm. S čoko-nugat kremom premazati i posuti nasjeckanim sastojcima.
Kalup za pečenje premazati maslacem, na dno staviti papir za pečenje. Zarolati tijesto s duže strane. Rolu u dužinu prerezati i s unutrašnjom stranom prema gore splesti u pletenicu. Oba vanjska ruba podvuči pod kolač i staviti u kalup za pečenje. Prekriveno, ostaviti ca. 1 sat na toplom mjestu da se diže.
Pećnicu zagrijati na 175°C.
Mlijeko i žumanjak pomiješati i premazati te babku peći ca. 30 – 40 minuta. Ostaviti u kalupu da se potpuno ohladi prije serviranja.
Fotografije: Feeding Art