Najviše volimo pripremati slastice sa sezonskim voćem: trešnje su danas svoje mjesto pronašle u čokoladnoj galetti koja nam stiže s bloga Tirkizna autorice Ane Raguž.
Sastojci
Tijesto
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 20 g šećera
- prstohvat soli
- 20 g kakao praha
- 1 jaje
Nadjev
- 4 žlice likera Amaretta
- 1 žličica gustina
- 400 g očišćenih trešanja
- 20 g šećera
Premaz i posip
- 1 jaje
- 15 g badema u listićima
I još
- šećer u prahu (po želji)
Priprema
Tijesto
Od brašna, maslaca, šećera, soli i kakao praha napravite mrvičastu smjesu. Dodajte jaje pa odmah umijesite tijesto, mijesite što kraće. Napravite disk od tijesta, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
Pomiješajte Amaretto s gustinom.
U srednju posudu na laganu vatru stavite očišćene trešnje i šećer, dodajte Amartetto i gustin. Miješajte na laganoj vatri dok trešnje malo ne omekšaju (par minuta).
Prebacite nadjev u staklenu zdjelu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Slaganje
Ohlađeno tijeto prebacite na papir za pečenje i razvaljajte ga na papiru. Debljina tijesta neka vam bude oko 2-3 mm. Nema veza ako vam je na rubovima popucana (Galetta mora biti rustikalna). Tijesto zajedno s papirom pažljivo prebacite u lim za pečenje.
Trešnje složite na sredinu tako da oko 3 cm ruba tijesta ostane prazno. Rub premažite umućenim jajem pa preklopite rub sa svih strana preko trešanja. Rub izvana, također premažite jajem i pospite listićima badema.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Galettu pecite 30 – 35 minuta. Ohladite. Po želji pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Tirkizna