Našim brojnim suradnicima koji s nama dijele svoje recepte danas se pridružila Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka koja nam je otkrila odličan recept za twix keksiće.
Sastojci
Karamel
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 90 g maslaca sobne temperature
- 120 ml slatkog vrhnja za šlag
Keksići
(cca 30 komada debljine 0,5 cm, širine 5 cm)
- 110 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- na vrh noža praška za pecivo
- 1 bjelanjak sobne temperature
- 190 g glatkog brašna
I još
- 140 g tamne čokolade
Priprema
Karamel
Prvo napravite karamel kako bi vam se stigao ohladiti. U posudu s debljim dnom dodajte šećer i vodu. Stavite na srednje jaku temperaturu i pustite da se otopi. Oduprite se svim mogućim nagonima za miješanje i pustite da se topi. Prvo će vam kuhati i jako pariti dok voda ne ishlapi, zatim će početi kuhati gusti mjehurići, nakon otprilike 3-5 minuta. Kad krenu gusti mjehurići pažljivo gledajte promjene boje. Kada dođe do svjetlo smeđe boje, vrijeme je da ubacite maslac.
Kad ubacite maslac, počet će jako kuhati. Sada smijete miješati. Miješajte sve dok ne primijetite da se maslac otopio u potpunosti, otprilike 2-3 minute.
Na kraju dodajte slatko vrhnje, opet će početi jako kuhati s velikim mjehurićima. Kuhajte s vrhnjem još 5 minuta uz miješanje.
Odmah karamel istresite u posudu kako se ne bi više kuhao. Pustite da se ohladi, možete ga čak i u hladnjak staviti samo ga poklopite.
Keksići
Za početak upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
U posudu za miksanje dodajte maslac, šećer u prahu te na vrh noža praška za pecivo.
Miksajte 3 minute dok se maslac i šećer u prahu ne sjedine. Dodajte zatim bjelanjak i miksajte minutu. Nakon toga postepeno ubacujte brašno konstantno miskajući.
Miksajte minutu – dvije dok ne dobijete homogenu smjesu.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj povrišini. Valjajte na debljinu od pola cm , znači ne pretanko. Okruglim rezačem promjera 5 cm režite keksiće. Posložite ih u posudu za pečenje. Dajte im razmaka kako bi imali prostora proširiti se.
Kekse pecite 10 minuta. Nakon pečenja ih pustite da se prohlade u limu za pečenje pa ih pažljivo stavite na žicu za hlađenje. Kako se budu hladili, tako će postajati čvršći.
Slaganje
Otopite čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Ja sam stavila čokoladu u vatrostalnu posudu i stavila ju u ugašenu pećnicu nakon pečenja keksića. Otopi se za 5 minuta!
Na svaki keksić u sredinu stavite 1 žličicu karamela. Pustite ih onda na zraku 5 minuta.
Zatim prelijte po polovici keksa s karamelom otopljenu čokoladu i pospite gore, ako želite, cvijet soli. Ne morate, to ja jako volim posoliti deserte! 🙂
Stavite ih u hladnjak na 10-15 minuta da se čokolada stisne.
Fotografije: Slavonka