Imamo recept za najbolji tiramisu na svijetu – pobjednik Tiramisù World Cupa, Fabio Peyla odlučio je s našim čitateljima podijeliti recept za tiramisù s kojim je osvojio žiri i popeo se na vrh svijeta.
Sastojci
(za četiri osobe)
- 200 g piškota
- 3 jaja (M)
- 500 g mascarponea
- 100 g šećera
- 200 g skuhane i zaslađene kave
I još
- gorki kakao za posipanje
Priprema
Pažljivo odvojite bjelanjke i žumanjke.
Mikserom izmiješajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete svjetlu, pjenastu kremu. Miksajte dugo.
Dodajte mascarpone i miješajte žlicom dok ne dobijete kompaktnu kremu. Dovoljno je kratko miješati.
Piškote nekoliko sekunda namočite u skuhanu, ohlađenu kavu (ja sam dodao dvije žličice šećera).
Stavite namočene piškote u željeni kalup (meni je najdraži onaj u obliku cvijeta) kako biste dobili bazu svog tiramisùa.
Stavite kremu od mascarponea na bazu sve dok ne popunite kalup. Lijepo izravnajte kako biste imali glatku površinu.
Na sredinu stavite disk te kakao u prahu pospite po tiramisùu.
Uklonite disk iz sredine te kalup.
Po mogućnosti ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se lijepo ohladi.
Vaš tiramisù je spreman za divljenje i za kušanje.
Fotografija: Mirjana Bošković Smrekar