Ujedinjeni Arapski Emirati pobjednici su Svjetskog prvenstva u dizajniranju torti, dok su drugo i treće mjesto zauzeli SAD i Poljska.
Slastičarka Jade Saducas iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pobjednica je Svjetskog prvenstva u dizajniranju torti koje se početkom ovog tjedan održalo u Milanu u organizaciji Federazione Internazionale Pasticceria (FIP). Svojom tortom, napravljenom od šećerne paste i biskvita koja je prikazivala španjolski jedrenjak i tradicionalni mlinac za kavu koji kruže oko kormila, prikazala je priču o putovanju kave i kakaa i očarala stručni žiri u kojem su sjedili međunarodni stručnjaci, a čija je predsjednica bila Kristina Rado.
Drugo je mjesto pripalo Brysonu Perkisnu iz SAD-a koji je napravio tortu u obliku karipskog vulkanskog otoka s puno flore i faune. Iz vulkana je izlazila žena kao alegorijski prikaz trijumfa čokolade.
Osvajačica trećeg mjesta je Poljakinja Jowita Woszczynska čija je torta prikazivala rajski vrt nastanjen vilama i vilenjacima – neku vrstu raja posvećenog čokoladi i kavi.
Ovaj raspored najboljih iznenadio je mnoge jer su pobjednici uspjeli poraziti i zemlje s jakom tradicijom proizvodnje čokolade poput Švicarske i Francuske.
Posebnu je nagradu osvojila Italija, braniteljica naslova, koja je osvojila titulu najbolje torte za izložbu. Trinidadu i Tobagu pripala je nagrada za najbolji okus, dok je Šri Lanka dobila nagradu kritike koju joj je dodijelio Pastry Magazin.
Na natjecanju je sudjelovalo 20 ekipa s četiri kontinenta, a svoje su vještine morali dokazati u tri kategorije. Prva kategorija bila je izrada torte za izložbu, a u sklopu ove kategorije natjecatelji su morali prethodno razrađeni koncept torte na temu „Otkrivanje svijeta čokolade i kave (Alla Scoperta del Cioccolato e de Caffè)“.
Druga je kategorija bila izrada torte za degustaciju, pri čemu je bilo bitno da umjetnički dojam bude uravnotežen s okusom. Treća kategorija ujedno je predstavljala i vrhunac samog natjecanja, a u sklopu nje natjecatelji su morali napraviti reprodukciju torte za izložbu u manjim dimenzijama.
Hrvatska na ovom natjecanju nije imala svog predstavnika, a od zemalja u okruženju natjecala se samo Srbija koju je predstavljala slastičarka Svetlana Marković.
Fotografije: Federazione Internazionale Pasticceria, Gelateria e Cioccolateria (FIPGC)