Puslice su slatki kolačići koji ne sadrže ni brašno ni mlijeko pa ih mogu konzumirati i oni koji ne podnose gluten ili pak laktozu.
Potrebno
- 3 bjelanca
- 200 grama šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 neprskani limun
I još
- papir za pečenje
Način pripreme
S obzirom na to da bjelanjci brzo gube elastičnost, preporučuje se sve potrebno unaprijed pripremiti. Stoga prije početka izrade smjese za puslice, obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje i pripremite slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom (ukoliko nemate špricu, puslice se mogu oblikovati i žličicom). Pećnicu s ventilatorom upalite na 100⁰ (odnosno 120⁰ bez ventilatora) i pustite je da se ugrije.
Limun dobro operite u toploj vodi, temeljito ga osušite pa ga sitno naribajte. Pripremite jednu žličicu (po želji može i više) ocijeđenog i dobro procijeđenog limunovog soka.
Bjelanca izradite u čvrsti snijeg pa im dodajte pripremljeni procijeđeni sok od limuna. Prilikom izrade snijega od bjelanaca, treba paziti na to da zdjela u kojoj se muti i nastavci za mikser budu potpuno čisti te da nema tragova masnoće na njima.
U dobivenu smjesu polagano sipajte šećer i vanilin šećer te na kraju ručno umiješajte sitno naribanu koricu od limuna.
Dobivenu čvrstu smjesu stavite u slastičarsku špricu te oblikujte male poljupce (puslice), ostavljajući među njima dovoljno mjesta, kako se u pečenju, zbog potencijalnog širenja, ne bi međusobno zalijepili.
Peći u pećnici 60-75 minuta te gotove izvaditi i pustite da se ohlade. Ovi se kolačići, dobro zatvoreni u limenoj kutiji, mogu čuvati i nekoliko tjedana.
Napomena
U ovu se smjesu mogu dodavati i drugi začini koji se koriste u slastičarstvu, poput cimeta, a može je se obogatiti i sitno nastruganom čokoladom.
Ukoliko želite dodati više od jedne žličice limunovog soka, budite oprezni da ne pretjerate kako vam njegova kiselina ne bi preuzela cijeli okus. Međutim, nemojte preskočiti dodavanje limunovog soka, inače vam puslice neće ostati bijele, već će, tijekom pečenja, poprimiti tamniju boju.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]