Nedjelju sladimo predivnim čokoladnim cheesecakeom po receptu Ane Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Podloga
- 170 g čokoladnih keksa
- 70 g rastopljenog maslaca
Nadjev
- 450 g sirnog namaza
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 listića želatine
- 500 ml slatkog vrhnja
- 150 g tamne čokolade
Priprema
Podloga
Usitnite kekse u blenderu, dodajte rastopljeni maslac i sve lijepo sjedinite. Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i u njega utisnite podlogu od keksa. Ostavite u hladnjaku dok ne pripremite nadjev od sira.
Nadjev
Izmiksajte sirni namaz s oba šećera.
Listiće želatine potopite u hladnu vodu.
Slatko vrhnje stavite na vatru do vrenja. Ugasite i rastopite u vrelom vrhnju želatinu koju ste ocijedili od viška vode. Ohladite. Ohlađeno vrhnje malo po malo lagano špatulom umiješajte u sirni namaz. Sve spojite u homogenu smjesu.
Na pari otopite tamnu čokoladu.
Sada vam trebaju 3 zdjele i vaga.
U prvu zdjelu stavljate 300 g smjese i 40 g čokolade. Sve lijepo sjedinite.
U drugu zdjelu 250 g smjese i 60 g čokolade. Sjedinite.
U treću zdjelu 100 g smjese i ostatak čokolade.
I ostaje vam zdjela iz koje ste vadili smjesu, u nju ne stavljate čokoladu.
Izvadite podlogu od keksa iz hladnjaka i ravnomjerno nanesite smjesu u kojoj nema čokolade.
U sredinu lagano ulijte smjesu iz prve zdjele. Kad ste završili, smjesu iz druge zdjele ulijte opet nježno i polako u sredinu. Isto napravite i s trećom smjesom koja je najtamnija. Moraju vam se stvoriti krugovi, različitih boja. Ostavite u hladnjaku preko noći da se dobro stisne.
Ukrasite po želji i poslužite.
Fotografija: Tirkizna