Ombre torta s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović stiže nam kao pravo ljetno osvježenje – dobra je vijest što se ne peče, a brzo i jednostavno se priprema.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Podloga
- 250 g čokoladnog sendvič keksa s čoko punjenjem
- 50 g maslaca
Krema
- 400 g kupina i borovnica (smrznutih ili svježih)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok ½ limuna
- 1,5 vrećica želatine (15 g)
- 400 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 400 g čvrstog jogurta (grčki tip)
Dekoracija
- svježe kupine i borovnice
- čokoladni keks
Priprema
Podloga
Čokoladni keks stavite u blender i sameljite. Maslac otopite, malo prohladite i dodajte u keks pa žlicom dobro promiješajte da se sjedini.
Napomena: Koristila sam Toto čokoladni keks s čoko punjenjem u sredini i čokoladom vani. Vi možete bilo koji sličan, ali imajte na umu da ćete možda morati prilagoditi količinu maslaca jer od vrste keksa ovisi koliko će upiti.
Podlogu utapkajte u okrugli kalup promjera 24 cm ili možete samo okvir staviti na pladanj ili tanjur i utapkati podlogu izravno na tanjur na kojem će biti torta. U tom slučaju obložite okvir acetatnom ili prozirnom folijom radi lakšeg odvajanja okvira kad se krema stegne.
Podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Krema
U lonac stavite kupine i borovnice u željenom omjeru (ja sam otprilike pola-pola). Mogu i smrznute i svježe. Dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok pa zagrijavajte na srednjoj vatri i gnječite ih vilicom da se raspadnu.
Prokuhajte voće oko 5 minuta dok se ne raspadne pa skinite s vatre. Ostavite da se kratko prohladi, a u međuvremenu prelijte želatinu sa 6 žlica hladne vode i ostavite da nabubri.
Voće propasirajte kroz cjedilo da biste odstranili koštice i kožice. U voćni sok koji ste dobili dodajte želatinu otopljenu na najmanjoj vatri i dobro promiješajte. Ostavite sa strane.
Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u čvrsti šlag. Dodajte čvrsti jogurt pa pjenjačom ručno sjedinite.
Sada podijelite istučeno slatko vrhnje s jogurtom u 3 posude na 3 jednaka dela.
Voćni sok razdijelite također na 3 dijela, ali u odnosu 4:2:1. To znači da u jednu posudicu stavite 4 žlice soka, u drugu posudicu 2 žlice soka, a u treću 1 žlicu soka i tako ponavljajte dok se voćni sok ne potroši.
Uzmite prvu posudicu s najviše soka i ulijte u prvu posudu sa šlagom i jogurtom. Pjenjačom sjedinite u glatku kremu. Ova krema će biti najtamnije boje i najrjeđa u početku.
Uzmite drugu posudicu sa sokom i ulijte u drugi dio kreme od jogurta. Pjenjačom sjedinite. Ova krema će biti nešto svjetlija i malo čvršća od prethodne.
Uzmite treću posudicu s najmanjom količinom soka i ulijte u treći dio kreme od jogurta. Pjenjačom sjedinite. Ova krema će biti najsvjetlije boje i najčvršća.
Slaganje
Izvadite podlogu iz hladnjaka i ulijte prvu najtamniju kremu. Vratite u hladnjak na najmanje pola sata do sat vremena da se krema stegne prije izlijevanja sljedećeg sloja, kako se kreme ne bi pomiješale.
Druge dvije kreme čuvajte na sobnoj temperaturi izvan hladnjaka.
Provjerite prstom je li se prva krema stegla – ako ne ostaje ništa na prstu, ulijte sljedeći, svjetliji sloj kreme, poravnajte i vratite u hladnjak ponovo na pola sata.
Na stegnuti drugi sloj kreme nanesite treći, najsvjetliji sloj kreme, poravnajte i tortu stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.
Kad se ohladi, skinite okvir i tortu ukrasite po želji, svježim kupinama, borovnicama i čoko keksom.
Fotografije: Mystic Cakes