Čokoladne skulpture, izložbe, ekskluzivna ponuda čokoladnih jela i pića, kreativne radionice i masterclassovi – sve to i puno više očekuje posjetitelje 18. Festivala čokolade u Opatiji – u nastavku donosimo detalje.
Novo, osamnaesto izdanje Festivala čokolade u Opatiji je pred vratima. U petak, 8. studenog najslađa kvarnerska priča otvara svoja vrata posjetiteljima koje ove godine očekuje iznimno bogat, raznolik i kvalitetan program.
Srce ovog opatijskog festivala i ove će godine biti centar Gervais gdje vas očekuje bogata ponuda oko 40 renomiranih craft proizvođača čokolade i OPG-ova, čije ćete proizvode moći kupiti, ali i od samih proizvođača naučiti više o procesu proizvodnje vrhunskih čokoladnih delicija. Među izlagačima ove godine, po prvi ćemo se put naći i mi s našim slikovnicama, memoryjem, slovaricom i drugim proizvodima.
Iz bogatog programa koji je Turistička zajednica grada Opatija pripremila, treba istaknuti poseban čokoladni spektakl. Naime, zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije cijenjeni artisan čokolatijer Alexandre Druart, poznat po svojoj umjetničkoj genijalnosti i inovativnosti, izradit će repliku slavnog belgijskog Atomiuma, i to u potpunosti od čokolade! Tijekom trajanja Festivala skulptura poznate briselske znamenitosti bit će ponuđena na humanitarnoj aukciji te svečano predstavljena 10. studenog u 14 sati u centru Gervais, kada će biti proglašen i pobjednik aukcije. Alexandre Druart potječe iz poznate obitelji belgijskih čokolatijera pa stoga i ne čudi njegov profesionalan put u svijet čokolade. Svoje će, istovremeno profinjeno i dinamično, čokoladno remek djelo izraditi po prvi put i premijerno ga predstaviti opatijskoj publici.
No, svojim čokoladnim umjetničkim ostvarenjima neće osvajati samo strani umjetnici, već i poznata hrvatska čokolatijerka i dizajnerica čokolade Marina Prijatelj koja će na Festivalu čokolade predstaviti Angiolinu – opatijsku čokoladnu rapsodiju. Riječ je o slavnoj bečkoj „zaherici“ dizajniranoj u obliku cvjetnog partera ispred Ville Angioline, a ovim jedinstvenim čokoladnim ostvarenjem dimenzija 4 m2, koje prati ornamentirani čokoladni reljef od bijele i tamne čokolade, djelo akademske kiparice Georgette Yvette Ponte, koja će ga stilizirati tijekom atraktivnog nastupa 8. i 9. studenog, odat će se počast obljetnici 180 godina turizma u Opatiji. Torta i reljef, simboli svjetski poznatog opatijskog perivoja i nekadašnjeg ljetnikovca, a današnjeg doma Hrvatskog muzeja turizma, zajednički će tvoriti skladnu i jedinstvenu čokoladnu cjelinu. Torta će biti javno predstavljena u nedjelju 10. studenog u 12 sati, kada će biti dostupna za prodaju. U okviru događanja predstavit će se i novi gastro suvenir Opatije, torta Angiolina manjih dimenzija, također autorice Marine Prijatelj.
Oni koji žele steći dodatno znanje i okušati se u izradi i ukrašavanju čokoladnih tabli i pralina, a ujedno se i odlično zabaviti, mogu to učiniti 9. i 10. studenog u centru Gervais gdje će se održati radionice za odrasle i djecu RetrOpatija Chocolate Junior i RetrOpatija Chocolate Experience. Broj mjesta je ograničen, pa svi zainteresirani trebaju na vrijeme rezervirati svoje mjesto pozivom na telefonski broj 051 271 310.
Raznorazna čokoladna iznenađenja krije i Umjetnički paviljon Juraj Šporer koji će od 8. do 24. studenog ugostiti „Tvornicu čokolade Vilma“. Poziv je to svima da zakorače u čarobni svijet najfinijih čokoladnih slastica poznatog rapskog proizvođača, upoznaju se s nastankom i razvojem brenda Vilma te sudjeluju u zanimljivim prezentacijama i degustacijama uz mogućnost kupnje proizvoda.
U programskom dijelu, ovogodišnjem Festivalu čokolade pridružuje se i Gradska knjižnica Opatija, koja će 9. studenog u Kulturnom domu Zora održati pričaonicu za djecu „Un chocolat, s’il vous plait/Jednu čokoladu, molim vas“, a od 7. do 30. studenog izložbu „Priča o čokoladi“.
U kavani Strauss posjetitelji će moći pogledati izložbu o prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj pod nazivom „Opatijski san riječkog čokoladnog slona“.
Za potpuno prepuštanje čokoladnim užicima do kraja mjeseca pobrinut će se opatijski hotelijeri i ugostitelji, na čijim će se menijima čokolada pronaći u najmaštovitijim izdanjima kao i u jedinstvenoj, čokoladom nadahnutoj, wellness & spa ponudi.
Čokoladno blaženstvo gospodarit će Opatijom do kraja studenog , kao najslađi uvod „Najljepšem adventu uz more“.
Treba napomenuti i da nas dan prije početka ovog festivala očekuje zanimljivo predavanje „Čokolada i psihologija svakodnevice,“ u organizaciji Društva psihologa Primorsko-goranske županije, koje će poslužiti kao uvod u ovu čarobnu, čokoladnu priču.
Riječka psihologinja Senka Tomljanović Manestar, dobitnica Društvenog priznanja Marulić: Fiat Psychologia i promotorica psihologije kroz emisiju „Psihologija svakodnevice“, govorit će o tome čime je čokolada zaslužila svoj kultni status, koje su njezine dobrobiti te otkriti sve one manje poznate činjenice o ovoj mnogima omiljenoj namirnici. Predavanje je otvoreno za građanstvo, a održat će se 7. studenog u 18 sati u Villi Antonio.
Koja još iznenađenja sprema ovogodišnji Festival čokolade posjetitelji mogu doznati na web stranici https://www.visitopatija.com/festival-cokolade i na društvenim mrežama TZ grada Opatija, gdje će pravovremeno biti objavljene.
Fotografije: Anton Unković