Sutra se slavi Majčin dan, a Kristina Štriga zna kako pripremiti dar koji će vašoj majci zasladiti njezin dan – jagode i čokolada našle su svoje mjesto u ovom neodoljivom, jestivom buketu.
Iako svi znamo da majke zaslužuju da ih se slavi svaki dan, a ne samo jedan dan u godini, sutra je ipak poseban, samo njihov dan – Majčin dan.
I dok će mnogi u želji da pokažu majkama zahvalnost i ljubav ponovno posegnuti za parfemima, bombonjerama i cvijećem, Kristina Štriga odlučila je pripremiti nešto posebno – nešto što će mirisati poput najljepšeg parfema, imati okus najdivnije bombonjere i izgledati kao najraskošniji buket cvijeća. Sve to naime moguće je postići ako svojoj majci darujete – jestivi buket od jagoda s čokoladnom glazurom.
Kako pripremiti ovaj jednostavni, a efektni dar, saznajte u nastavu – Kristina Štriga donosi svoj recept za najslađi buket.
Sastojci
- 500 g svježih većih jagoda
- 200 g čokolade po izboru (tamna, mliječna, bijela, ruby)
- posip za dekoraciju po želji (nasjeckani lješnjaci, kokos, čokoladne mrvice…)
- 15 – 20 drvenih štapića za ražnjiće
Priprema
osušiti jer čokolada i voda nisu prijatelji te se čokolada ne bi dobro zalijepila za jagodu.
U posude nasipajte posipe koje ćete koristiti za dekoraciju. Pripremite podlogu na koju ćete nabosti štapiće s jagodama. Za podlogu možete koristiti stiropor, kutiju za jaja ili nešto treće.
Zatim rastopite čokoladu. Ukoliko koristite čokoladu u komadu, prvo je nasjeckajte na male komadiće. Čokoladu možete topiti u mikrovalnoj i na pari.
Ukoliko je topite na pari, pazite da vam kapljice vode ne padnu u zdjelu s čokoladom.
Ako je topite u mikrovalnoj, zagrijte zdjelu s čokoladom 30 sekundi, zatim izvadite i promiješajte te ponavljajte zagrijavanje od 30 sekundi dok se čokolada ne otopi (vrijedi za sve vrste čokolade koje koristite).
Jagode nabodite na štapiće do polovice visine jagode na mjestu gdje je bila peteljka te ih umočite u čokoladu na način da ih podižete i rotirate kako bi se jednolično prekrile čokoladom. Štapiće nabodite na podlogu te ih počnite ukrašavati kad završite s umakanjem svih jagoda (prvo ukrasite onu jagodu koju ste prvu umočili u čokoladi).
Kako bi dobili čokoladne prugice, ostatak čokolade nasipajte u plastičnu vrećicu kojoj zatim odrežite vrh i istisnite tanki mlaz čokolade preko jagode. Ostavite jagode na sobnoj temperaturi da se čokolada stvrdne, oko sat vremena.
Od papira načinite tuljac u kojeg umetnite prozirni papir (celofan) sa stražnje strane te umetnite jagode. Ukrasite tuljac mašnom.
Napomena
Kad otapate čokoladu pazite da je redovito miješate kako se ne bi pregrijala.
Jagode je najbolje pojesti u roku 1 – 2 dana.
Fotografije: Kristina Štriga