Kraj tjedna odlučili smo obilježiti ovom raskošnom tortom od čokolade, oraha i ruma čiji recept s nama dijeli Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
(za tortu promjera 18 – 20 cm)
Biskviti
- 8 bjelanjka
- 160 g šećera
- 40 g kukuruznog škroba
- 1 žlica kakaa za kolače
- 160 g mljevenih oraha
Čokoladna krema s rumom
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 60 g šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 30 g maslaca
- 50 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatkog vrhnja
- rum
Dekoracija
- orasi (mljeveni i polovice)
- kakao za kolače
Priprema
Biskviti
Pjenasto umutiti bjelanjke pa dodati šećer. Kada se šećer otopi, dodati škrob i kakao, promiksati i dodati orahe. Prebaciti na masni papir oblikujući 4 kruga (u dva velika kockasta lima za pečenje). Peći svako na 160°C oko 30 minuta. Ohladiti.
Krema
Mlijeko ugrijati skoro do vrenja, pa lagano, stalno miješajući, u tankom mlazu dodavati u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom i škrobom. Prije dodavanja u kremu, mlijeko obavezno procijediti.
Vratiti smjesu za kremu u lonac te kuhati na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodati maslac i čokoladu i dobro povezati u glatku kremu. Ohladiti kremu.
Kremu prekriti prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kremu.
Ohlađenu kremu promiješati pa u nju lagano umiješati tučeno slatko vrhnje i rum, količinu po želji. Krema će bolje učvrsnuti ako su svi sastojci hladni.
Slaganje
Između biskvita staviti kremu te također kremom premazati cijelu tortu naokolo. Ukrasiti po želji orasima i kakaom.
Napomena
Ovo je manja torta, promjera 18 – 20 cm, pa za veću treba povećati količinu sastojaka i peći svaki biskvit posebno.
Kremu po potrebi možete staviti 5 minuta u škrinju prije filanja torte.
Gotovu tortu svakako ostaviti nekoliko sati, a najbolje preko noći, da se poveže sve i biskvit postane sočan.
Preostale žumanjke spremiti za drugi desert ili domaću tjesteninu.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić