Marija Herjavić Jerkić nam je zasladila početak novog mjeseca i to ovom neodoljivom tortom od jagoda i čokolade. Znamo da je malo rano za jagode (iako ih se već može naći u brojnim dućanima), ali kako ovomu odoljeti?
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- sjemenke vanilije
- 100 g heljdinog brašna
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
Krema
- 200 g čokolade za kuhanje
- 2 jušne žlice mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
I još
- pekmez od bobičastog voća
- jagode
- čokoladna glazura
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutite žumanjke s pola šećera, dodajte omekšali maslac pa otopljenu čokoladu, vaniliju i na kraju brašno. Kad se sve dobro poveže, dodajte istučene bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebacite u maslacem premazani kalup i pecite 45 minuta na 170°C.
Krema
Kremu pripremite tako da otopljenu čokoladu dodate u mascarpone i dobro promiješate. Sve ubacite u tučeno slatko vrhnje i dobro povežite.
Slaganje
Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Donji dio premažite marmeladom i po tomu posložite jagode. Preko njih malo šlaga (s ostacima otopljene čokolade) pa preko toga stavite srednji biskvit. Na njega stavite kremu pa zadnji biskvit.
Tortu premažite marmeladom, prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite jagodama po želji.
Napomena
Rađeno u kalupu fi 20 cm. Za normalni kalup povećajte količinu.
Ako želite glutensku varijantu, umjesto heljdinog brašna i škroba, stavite 120 g oštrog brašna.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić