Jasmina Pirnar Krope s bloga Yaska donosi nam recept za predivni uskršnji vijenac koji će biti pravi ukras na vašem blagdanskom stolu.
Sastojci
- 800 g glatkog brašna
- 4 dl mlijeka (mlakog)
- 75 g šećera (približno 6 žlica)
- 10 g suhog kvasca ili 35 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 40 g otopljenog maslaca ili ulja (približno 4 žlice)
- 15 g soli
I još
- 4 kuhana jaja
- 1 jaje izmiješano sa žlicom vode ili mlijeka (za premaz)
Priprema
Brašno prosijajte u posudu, na sredini napravite udubljenje u koje ulijte mlako mlijeko, dodajte šećer i kvasac. Pričekajte približno 10 minuta, da se kvasac aktivira odnosno da počne djelovati, što znači da se na površini postepeno počinju pojavljivati mjehurići.
Sa strane u brašno dodajte sol i ostale sastojke.
Tijesto miksajte 8 minuta da postane glatko, savitljivo i malo ljepljivo na dodir.
Posudu s tijestom pokrijte i pustite da odstoji približno 1 sat, da se tijesto udvostruči.
Dignuto tijesto na lagano pobrašnjenoj površini razdijelite odnosno razrežite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta rukama naizmjenično razvaljajte u rolice duge približno 80 cm.
U gornji dio stisnite sve tri dugačke rolade i počnite ih plesti, ili kako mi volimo reći, “pletati u punđu”.
Pletenicu spojite u krug ili vijenac i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i u nju gurnite kuhana jaja ili uskršnja jaja (jaja treba dobro ugurati u tijesto da ne bi ispala tijekom pečenja).
Vijenac s uskršnjim jajima prekrijte krpom i ostavite da se diže neko vrijeme (oko 20 minuta).
Zatim ga premažite žumanjkom pomiješanim s mlijekom ili vodom.
Pecite 20 do 30 minuta na 200°C ili dok kora ne porumeni.
Napomena
Nakon što je vijenac pečen i izvađen iz pećnice, ostavite ga u posudi za pečenje još pet minuta, a zatim ga stavite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
Jaja koja su pečena s vjenčićem vade se i bacaju, a druga, svježe kuhana jaja se ubacuju i ukrašavaju cvijećem.
Za svijetli sjaj kore: pomiješajte cijelo jaje sa žlicom vode ili mlijeka i njime premažite vijenac prije pečenja.
Za tamniji sjaj kore: samo pomiješajte žumanjak sa žlicom vode ili mlijeka i njime premažite vijenac prije pečenja (ja sam koristila ovaj premaz pa je kora na slikama tamnija). Ovaj premaz vijencu dodaje finu smeđu zapečenu koricu, ali se i žumanjak osjeti po ukusu. Stoga, za sve one koji ne vole okus jaja, preporučam da koristite premaz od cijelog jajeta.
Fotografije: Yaska