Neka na vašem blagdanskom stolu svoje mjesto pronađe i ovaj najslađi vijenac čiji je recept s nama podijelila naša suradnica Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Tijesto
- 450 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 jaje
- 50 g šećera
- malo soli
- malo ruma
- 15 g ulja
- 200 ml mlijeka
- 80 g maslaca
I još
- namaz od čokolade
- začini za medenjake
- malo mlijeka
- šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Umijesiti tijesto od svih sastojka. Posudu pokriti i na toplome pustiti da se digne. Premijesiti pa još jednom ostaviti da se digne.
Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljati u pravokutnik, na 1 cm debljine, jednoliko namazati namazom, posipati preko svega začine, zarolati, prerezati po duzini, zarolati i prebaciti u namašćeni kalup. Pokriti krpom i pustiti da se digne dok se pećnica ugrije na 170°C. Peći oko 50 minuta. Zadnjih 10 minuta pečenja kolač lagano preliti s malo vrućeg mlijeka (do 100 ml).
Napomena: Nakon 15 minuta s gornje strane prebaciti aluminijsku foliju da ne izgori previše.
Gotovi kolač posipati šećerom u prahu.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić