Od standardnih božićnih vjenčića draži su nam samo oni – slatki i jestivi, a baš takvi su i ovi koji nam stižu s bloga Tirkizna autorice Ane Raguž.
Sastojci
- 250 g brašna
- 60 g šećera
- korica jednog limuna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 120 g hladnog maslaca
Glazura
- 120 g šećera u prahu
- sok pola limuna
I još
- 50 g suhih brusnica
- 30 g neslanih pistacija
- džem od višanja ili trešanja
Priprema
Tijesto
Pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna, sol i jaje. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i izmrvite sve rukama da dobijete smjesu nalik pijesku. Na kraju dodajte jaje i umijesite glatko tijesto. Mijesite čim kraće. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte je prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj radnoj površini, na debljinu od cca 3 mm. Izrezujte kalupom oblike po želji, a svakom drugom u sredinu izbušite rupu ili oblik po želji.
Upalite i ugrijte pećnicu na 170 C. Keksiće pecite u većem kalupu s manjim razmakom 10 minuta. Keksići moraju ostati bijeli, pazite ako vam je prejaka pećnica (pecite 8 minuta). Ohladite.
Slaganje
Pistacije i brusnice usitnite (ne presitno, neka budu komadići).
Keksiće bez rupe premažite džemom, pa spojite s keksićima s rupom.
Glazura
U međuvremenu pripremite glazuru. Šećer u prahu pomiješajte sa sokom od limuna. Dobit ćete finu, gustu teksturu glazure. Stavite je u slastičarsku vrećicu ili u običnu vrećicu kojoj ćete odrezati vrh (rupica mora biti zbilja mala).
Keksiće uz pomoć slastičarske vrećice premažite glazurom i pospite nasjeckanim brusnicama i pistacijama.
Fotografija: Tirkizna