Baš kao i prošle godine, i ovaj smo put za vas pripremile veliki vodič kroz Noć muzeja u kojem smo, naravno, istaknule „ukusne“ izložbe i događanja.
Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječanja. Prilika je to brojnim ljubiteljima umjetnosti i povijesti da potpuno besplatno razgledaju stalne postave nekih muzeja ili pak posjete izložbe i sudjeluju u raznim radionicama, namijenjenim kako djeci, tako i odraslima.
Naš fokus je naravno i ove godine na slatkom dijelu ove manifestacije pa vam u nastavku donosimo što su to slatko i ukusno pripremili muzeji diljem Hrvatske.
VARAŽDIN
Gradski muzej Varaždin
GMV Palača Herzer / „Bistra kaplja vrjednija od zlata“
Kroz multidisciplinarni pristup, na oko 300 predmeta, izložba prikazuje bogatu, višestoljetnu vinsku kulturu i vinogradarsku tradiciju na varaždinskom području; predstavlja se kompleksan odnos čovjeka i vina, odnosno značaj vina kroz kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt i njegov utjecaj na društvo, slobodno vrijeme, običaje i umjetnost. Ulazak posjetitelja: po 30 svakih pola sata.
Izložbu možete posjetiti od 18 do 23 sata.
TRAKOŠĆAN
Dvor Trakošćan
Humanitarna akcija „Zalogaj nade“
Rotary club Trakošćan u sklopu Noći muzeja organizirat će humanitarnu akciju Zalogaj nade, a kojom će prikupljati donacije za financiranje prehrane učenika slabijeg imovinskog statusa SŠ Ivanec. Posjetiteljima će se ponuditi kuhane domaće kobasice, hrenovke, kuhano vino, topli sok od jabuke te krafne. Održati će se u dvorištu dvorca.
Humanitarna akcija traje od 18 do 22 sata.
ZAGREB
Muzej čokolade Zagreb
Muzej čokolade Zagreb i ove godine sudjeluje u Noći muzeja. Svim posjetiteljima je osiguran popust na cijenu ulaznica za odrasle osobe pa je cijena ulaznice jednaka onoj za maloljetne osobe – 6,50 EUR.
Zadnji ulazak u stalni postav je u 23:00h. Popust se odnosi samo na ulaznice kupljene 26.01.2024., a ulaznice se moraju odmah iskoristiti.
Uz stalni postav Muzeja čokolade Zagreb, posjetitelji će imati i priliku razgledati tematsku, žiriranu izložbu članova Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a:
Izložba Re/interpretacija ljubavi
Ljubav je kao fenomen teško interpretirati ili objasniti. Ipak, ona je sveprisutna i svatko od nas trebao bi moći o njoj nešto više reći. Ljubav se u suvremenom svijetu pokušava ogoliti na puko zadovoljstvo, rafiniranu i estetiziranu ideju ljubavi, bez mogućnosti da se u toj ljubavi doživi bol, zanos i pravu pokretačku ili stvaralačku snagu. Takva ljubav ostaje isprazna komodificirana verzija sebe same. Upravo iz tog razloga ova izložba želi reinterpretirati ljubav i dati joj neko novo značenje.
Izabrano je 13 radova članova Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a koji su svaki za sebe doprinijeli temi izložbe.
KOPRIVNICA
Muzej prehrane Podravka
Povijest zaštitnog znaka prehrambene industrije Podravka
U 19. Noći muzeja Podravkin Muzej prehrane predstavlja zaštitni znak Podravke kroz povijest dugu 77 godina. Podravka, kao snažna multinacionalna kompanija, prisutna na više od 60 tržišta, potrošačima osigurava kvalitetu baš po njihovoj mjeri. Prepoznatljivosti Podravke doprinosi i snažan vizualni identitet, a ova će izložba pokazati njegove promjene i prilagodbe kroz vrijeme.
Ulazak je omoguć od 19 do 23 sata.
DRENOVCI
Muzej Cvelferije
Radionica za djecu „Priprema proizvoda od tijesta“
U suradnji Učeničke zadruge „Šor“ Vrbanja i Muzeja Cvelferije u vremenu od 18 do 19 sati održat će se radionica za djecu „Priprema proizvoda od tijesta“.
Otvorenje izložbe „Oko astala – tradicijska jela Cvelferije“
U suradnji udruge „Čuvarice“ iz Drenovaca i Muzeja Cvelferije bit će upriličeno otvorenje izložbe „Oko astala – tradicijska jela Cvelferije“. U programu otvorenja nastup Dječjeg vrtića Petar Pan Drenovci i KUD-a Đenka iz Đurića.
Otvorenje će se održati od 19:00 do 19:30 sati.
ĐAKOVO
Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera
Linceri
Linzer Augen su tradicionalni austrijski prhki keksi s dodatkom badema u tijestu spojeni pekmezom od marelica ili crvenog ribiza u đakovačkoj gastronomskoj i kulturnoj tradiciji. Radionica Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova održat će se od 19 do 21 sat.
Sofijina srca
Prezentacija rezultata projekta posvećena glazbenici Sofiji Mariji Haibel (1773.-1846.) uz izradu i kušanje pralina. Radionica Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova održat će se od 19 do 21 sat.
Muzej Đakovštine
Radionica „Slavonske slastice kalupaši“
Radionica “Slavonske slastice kalupaši“ pod vodstvom učenika slastičara i kuhara Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo održat će se od 18 do 20 sati.
MALI LOŠINJ
Lošinjski muzej
Izložba „Zdravica vinu! Baština vina i vinograda“
U palači Fritzi posjetitelji će moći razgledati izložbu o baštini vinogradarstva na otocima Susku, Unijama, Iloviku i Lošinju. Sjećanja kazivača kako se nekad radilo u vinogradima i proizvodilo vino popraćena su starim fotografijama, predmetima i alatom koji se koristio nekada za održavanje vinograda i u procesu prerade grožđa za proizvodnju vina.
Predviđeno vrijeme održavanja je od 18 do 23 sata.
Muzej Apoksiomena
Izložba „Božanska veza, pijenje i želja: priča o vinu u umjetnosti“
U Noći muzeja, u petak, 26. siječnja 2024. u Muzeju Apoksiomena, od 18 pa sve do 23 sata posjetitelji će moći razgledati izložbu „Božanska veza, pijenje i želja: priča o vinu u umjetnosti“. Izložba u Muzeju Apoksiomena rasvijetliti će priču o vinu i vinovoj lozi kroz povijest umjetnosti, od egipatske umjetnosti do antičke grčke i rimske, preko srednjovjekovne, renesansne i barokne umjetnosti, novog vijeka i modernog doba. Izložbeni panoi donose zanimljivosti o značaju vina kroz stoljeća.
RAKALJ
Muzejsko-galerijski prostor Grubić
Kušanje kruha pečenog u preko 300 godina staroj krušnoj peči
Pečenje i degustacija kruha u preko 300 godina staroj krušnoj peči. Kušanje kruha pečenog na tradicionalan način poseban je doživljaj.
Ukoliko želite kušati ovaj kruh navratite od 19 do 21 sat.
OTOČAC
Muzej Gacke Otočac
Doček posjetitelja uz tradicionalne slastice
U novoj – 19. Noći muzeja – Muzej Gacke posjetitelje će dočekati s ponudom tradicionalnih slastica – u ponudi će biti uštipci i masnica.
Doček se održava od 18 do 22 sata.
ZADAR
Sveučilište u Zadru, Odjeli za arheologiju, klasičnu filologiju i povijest umjetnosti
Arheološka večera: hranom kroz povijest
Hrana je bila središnja točka društvenoga života tijekom čitave ljudske povijesti. Konzumirala se u raznim prigodama, od vjerskih obreda do raskalašenih zabava. Na ovogodišnjoj Noći muzeja imat ćete prigodu okusiti davnu prošlost na večeri s gastronomskim kreacijama iz vremena prapovijesti do srednjeg vijeka koju će pripremiti doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju.
Ova večera će se održati u razdoblju od 19 do 20 sati.
BIOGRAD NA MORU
Zavičajni muzej Biograd na Moru
Druženje uz kolače i piće
Svi posjetitelji pozvani su kušati sve ono što će se naći na muzejskom stolu, a što su priredile vrijedne ruke biogradskih domaćica.
Druženje će se održati od 18 do 23 sata.
SOLIN
Gašpina mlinica
Degustacija tradicionalnih jela i prezentacija starih običaja
Udruga Solinjani prezentira dio tradicionalnih solinskih jela. Udruga će prezentirati i dio solinskih narodnih običaja.
Degustacija se održava od 18 do 21 sat.
Fotografija: Canva