Dvije najvažnije vrste kave koje se koriste za industrijsku preradu i proizvodnju su Coffea arabica L. i Coffea canephora L.
Postoje četiri grupe u koje je podijeljena kava, ali kava koju koristimo dolazi iz samo jedne grupe – Eucoffea. Isto tako, postoje čak 73 vrste drveta kave, ali samo dvije se kultivirano uzgajaju. Coffea arabica L. i Coffea canephora L., poznatija kao robusta, najvažnije su vrste koje se koriste za industrijsku preradu i proizvodnju.
Coffea arabica ili „arapski grm kave“ rasla je prvotno na Etipskom masivu, odakle se proširila u ostale zemlje tropskog pojasa. Prvotno je kultivirana na području države Jemen, ali uspijeva i u Salvadoru i Havajima. Njezini plodovi daju najkvalitetnija zrna bogata kofeinom, a drvo naraste i do osam metara. Danas se najvećim dijelom uzgaja na plantažama u Latinskoj Americi, a Brazil je i danas jedan od najvećih proizvođača.
Coffea canephora, poznatija kao robusta, otkrivena je 1898. godine u Ugandi, na obali jezera Viktorija. Njezin plod ima manja zrna nešto lošije kvalitete, izražajnije arome, bogatije kofeinom, a drvo naraste do deset metara. Najviše se uzgaja u Africi, na Madagaskaru, ali i u Aziji.