Zahvaljujući ovom jednostavnom receptu, uskoro ćete uživati u vlastitom ekstraktu vanilije.
Kada okusite domaći ekstrakt od vanilije više nema povratka na kupovne varijante. Poželjet ćete tu božanstvenu tekućinu zamamnog mirisa koristiti što češće. Priprema je toliko jednostavna i zahtjeva zaista minimalno truda. Potrebna su samo dva sastojka i nešto strpljenja točnije nekoliko mjeseci koliko je potrebno da se ekstrakt razvije.
Sastojci
- 1 l votke (možete koristiti i rum ili bourbon koji će dodatno obogatiti okus)
- 8 – 10 mahuna vanilije (oko 30 g)
- Staklena boca od alkohola ili staklenke koje se mogu čvrsto zatvoriti.
Priprema
Nožem zarežite mahunu po dužini, ali ne u potpunosti, samo na pola.
Ubacite mahune u bocu ili staklenku i dodajte alkohol.
Dobro zatvorite i držite na hladnom i suhom mjestu najmanje 2, a najviše 6 mjeseci.
Prvi tjedan dobro protresite bocu/staklenku svaki dan.
Već tijekom drugog i trećeg tjedna ekstrakt će dobivati sve tamniju boju.
Idućih tjedana protresite bocu nekoliko puta tjedno.
U šestom tjednu se ekstrakt već može koristiti.
Možete slobodno dodavati još alkohola kako se ekstrakt bude trošio. Na ovakav jednostavan način možete dobiti i ekstrakte od mente, limuna, naranče… Uživajte u domaćem ekstraktu od vanilije i koristite ga u pripremi svojih slastica.
Fotografija: Kate Bošković