Cheesecake s kavom zvuči kao odličan izbor za sve istinske kavoljupce – recept na naš portal donosi Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Podloga od keksa
- 400 g mljevenog keksa
- prstohvat soli
- 200 g maslaca (otopljenog)
Krema od sira
- 600 g krem sira
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 3 jaja
- 80 ml vrhnja za šlag
- 200 g kiselog vrhnja
Mousse od kave
- 1 vrećica želatine
- 3-4 žlice vode
- 200 ml mlijeka
- 2 žličice kave u granulama
- 200 g bijele čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
Dekoracija
- 150-200 ml vrhnja za šlag
- nekoliko žlica skuhane kave
- kakao
Priprema
Podloga
Upalite pećnicu na 175 stupnjeva. Mljeveni keks pomiješajte s malo soli pa dodajte otopljeni maslac. Pomiješajte žlicom, pa kad više nema suhih dijelova keksa, ubacite u kalup za torte promjera 26 cm i rukama, žlicom ili čašom poravnajte. Napravite i ivice po obruču kalupa, što ih više možete izvući jer torta ima dosta nadjeva pa da ne bi bježalo kasnije. Pecite desetak minuta odnosno dok rubovi ne potamne, pa izvadite i pustite da se ohladi. Kalup izvana obložite folijom sa svih stana jer se torta peče u vodenoj kupki kad se doda nadjev od sira. Ja to inače radim nakon što se kora ispeče, ali ako se bojite možete i prije kore obložite kalup pa ne morate čekati dugo hlađenje kore.
Krema od sira
Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva i krenite s kremom od sira. Za kremu od sira krenite miksati krem sir, jedno 3 – 4 minute. Dodajte šećer i miksajte još minutu, dvije. Dodajte sol i ekstrakt i sjednite. Miksajući i dalje, ubacujte jedno po jedno jaje. Svako neka se dobro izradi dok ne ubacite sljedeće. Dodajte vrhnje za šlag (tako tekuće) i na kraju dodajte kiselo vrhnje. Sjedinite sve skupa. Dobit ćete sjajnu, tekuću kremu. Istresite u kalup na pečenu koru od keksa. Kalup omotan folijom stavite u lim za pečenje od pećnice, a u lim ulijte nekoliko šalica proključale vode. Pecite na 160 stupnjeva 45 – 50 minuta pa ugasite pećnicu, a kuhačom držite otvorenu pećnicu još 45 minuta. Tortu izvadite i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu i možete u hladnjak s njom.
Mousse od kave
Želatinu pripremite po uputi s vrećice. Mlijeko s kavom zagrijte do vrenja, pa u toj mješavini otopite želatinu. Prelijte preko čokolade koju ste otopili na pari i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Vrhnje izradite u lagani šlag, pa na tri puta sjednite s kremom, lagano miješajući silikonskom špatulom. Krema će biti dosta tekuća, ali polako miješajte dok se šlag ne sjediniti. Mousse izlijte preko ohlađene torte i ostavite da se stisne. Moja kora je ovaj put bila dosta niža nego što sam htjela, pa mi nije stala sva krema, samo pola sam istresla, a ostatak u čaše. No, ako ste ju napravili duboku, onda će sve ići. Možete i obložiti acetatnom folijom, pa istresite cijelu, nema veze što će mousse dio biti viši od kore.
Dekoracija
Na kraju izradite 150-200 ml vrhnja za šlag s nekoliko žlica skuhane kave. Ukrasite tortu šlagom i pospite s malo kakaa.
Fotografije: Pregacha