I mi smo se priključili nogometnoj odnosno navijačkoj groznici i pripremili ovu posebnu, navijačku roladu.
Sastojci
Dekoracija
- 30 g maslaca
- 1 bjelanjak
- 40-50 g brašna (ovisno o veličini jaja)
- 30 g šećera
- malo crvene boje u prahu
Biskvit
- 6 jaja
- 200 g šećera
- vanilin šećer
- 150 g glatkog brašna
- korica od limuna
Krema
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 5 dl vrhnja za šlag
- 6 žlica šećera
- 3 vanilin šećera
I još
- staklenka očišćenih višanja
Priprema
Dekoracija
U mikrovalnoj rastopite maslac. U jednu posudu stavite sve sastojke pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte i malo crvene boje u prahu (mi smo stavili na vrh noža). Dobivenu smjesu prebacite u bocu za dekoriranje ili vrećicu za zamrzavanje pa na vrhu napravite malu rupicu.
U veliki lim za pečenje stavite šablonu po kojoj ćete pripremiti dekoraciju te preko toga stavite papir za pečenje. Mirnim pokretima ruke ocrtavajte i ispunjavajte željeni oblik. Kada završite s dekoriranjem, nježno uklonite papir sa šablonom.
Gotovu dekoraciju stavite u hladnjak dok pripremite biskvit. Nakon što je izvadite iz hladnjaka, stavite je na dvije minute u zagrijanu pećnicu kako prilikom ulijevanja biskvita ne bi došlo do miješanja dekoracije i biskvita.
Biskvit
Upalite pećnicu na 200⁰C s ventilatorom.
Za pripremu tijesta odvojite žumanjke i bjelanjke pa pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Ovoj smjesi dodajte koricu od limuna i brašno pa sve dobro umutite. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ih polagano, stalno miješajući pjenjačom, dodajte postojećoj smjesi.
Smjesu rasporedite preko gotove dekoracija te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta.
Biskvit stavite na mokru krpu i zarolajte ga u roladu. Ostavite ga tako neko vrijeme da poprimi oblik rolade.
Krema
Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač petnaest minuta prije nego što ga krenete miješati. Kad ga izvadite iz zamrzivača, napravite čvrsti šlag te mu dodajte svježi kravlji sir, šećer i vanilin šećer i sve dobro izmiješajte.
Slaganje
Na gotovi biskvit za roladu namažite kremu pa poredajte višnje kojima ste prethodno ocijedili sok. Gotovu roladu stavite u hladnjak na nekoliko sati te je servirajte dobro ohlađenu.
Napomena
Nemojte biskvit predugo držati u mokroj krpi jer će se boja početi topiti pa postoji opasnost da vam se prelije i na čiste dijelove biskvita. U slučaju da biskvit morate duže držati u obliku rolade, ali bez kreme, nakon nekog vremena ga prebacite u čisti papir za pečenje i ponovno zarolajte.
Od ove količine sastojaka za kremu, ostao nam je višak koji smo servirali u čaši kao ukusnu kremu s dodatkom višanja.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]