Nazdraviti možemo i komadom torte zahvaljujući odličnom receptu za mojito cheesecake koji je s nama podijelila Kristina Štriga s bloga Cellulite Factory.
Sastojci
Podloga
- 250 g digestive keksa
- 150 g rastopljenog maslaca
Nadjev od sira
- 5 listića želatine + 5 žlica vode
- 80 ml bijelog ruma
- 50 ml soka limete
- korica limete
- 50 ml vode
- 70 g smeđeg šećera
- šaka mente
- 300 ml slatkog vrhnja
- 600 g krem sira
- 70 g šećera u prahu
Dekoracija
- svježa menta
- kriške limete
- korica limete
Priprema
Podloga
U multipraktiku sameljite kekse. Dodajte maslac i blendajte još 1 minutu dok se ne formira pjeskasta tekstura.
Prebacite smjesu za podlogu u kalup promjera 22 – 26 cm. Pomoću žlice pritisnite smjesu uz dno i stijenke kalupa. Prebacite kalup u zamrzivač.
Nadjev od sira
U zdjelicu dodajte 5 žlica vode, natrgane listiće želatine te promiješajte. Ostavite 5 minuta da želatina nabubri.
U lončić dodajte rum, sok i koricu limete, vodu, smeđi šećer i mentu. Prebacite na laganu vatru i kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, procijedite sirup i dodajte nabubrenu želatinu. Dobro promiješajte kako bi se želatina rastopila. Ostavite sa strane dok pripremate ostatak nadjeva.
Izmiksajte slatko vrhnje u mekani šlag. U drugoj zdjeli miksajte krem sir i šećer u prahu. Dodajte pripremljeni sirup te kratko izmiksajte. Na kraju lagano špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Rasporedite nadjev na podlogu i poravnajte špatulom. Prebacite cheesecake u hladnjak na 6 sati, najbolje preko noći. Dekorirajte mentom, koricom i kriškama limete te poslužite.
Napomena
Tekstura ovog cheesecakea koji se ne peče je lagana i prozračna, a vi za bezalkoholnu varijantu u sirup stavite ledeni čaj od breskve ili sok od bazge.
Fotografije: Cellulite Factory