Nakon što je početkom godine izdala svoju drugu kuharicu Zdravo i slasno bez glutena II, Helena Jakoliš odlučila je svojim pratiteljima zasladiti i sami kraj ove neobične godine te je pripremila posebnu božićnu kuharicu Blagdanske delicije.
Iako je ovo najnovije izdanje autorice bloga Zdravo i slasno bez glutena dostupno samo u PDF obliku, čitatelji koji muku muče s raznim alergijama, kao i oni oboljeli od celijakije jedva su dočekali ovu kuharicu s 30 recepata. Svoje mjesto u kuharici Blagdanske delicije pronašli su novi, ali i poneki stari recepti s potpisom Helene Jakoliš, a za pripremu istih nisu potrebne nikakve kulinarske vještine jer ona je svorena za sve one koji tek kreću u ovu vrstu prehrane, kao i za one koji žele neke nove slatke ideje.
Kako je uopće došla na ideju pripreme ove blagdanske kuharice, zašto knjiga nije dostupna u tiskanom izdanju, ali i koji je recept iz svog novog slatkog izdanja odlučila podijeliti s nama, doznajte u nastavku teksta.
Na početku ove godine našim smo čitateljima predstavili vašu kuharicu, a na kraju godine ponavljamo priču, samo što je kuharica, naravno, druga. Možete li nam reći nešto više o vašem novom izdanju Zdravo i slasno bez glutena – blagdanske delicije?
Dok odgovaram na vaše pitanje, u meni se isprepliću razni osjećaji jer ni sama ne mogu vjerovati da sam početkom godine izdala svoju drugu knjigu i veliki priručnik o zdravlju na 450 stranica, a sada je upravo izašla i moja treća knjiga, ali ovaj put u PDF formatu. Imati posebne prehrambene potrebe alergičarima i oboljelima od celijakije često zna biti zastrašujuće, no vjerujte mi da će im ova kuharica pomoći da se ne osjećaju zakinuto tijekom blagdana. Pitate li se kako se pridržavati prehrane bez glutena, jaja, mlijeka, kvasca, kukuruza, soje i rafiniranih šećera tijekom blagdana, a ujedno uživati bez imalo grižnje savjesti ? Vjerovali ili ne, ova knjiga je upravo rješenje za vas. Kada mi je prije par godina kasno ustanovljena autoimuna dijagnoza i brojna ograničenja u prehrani počela sam kreirati recepte koji će mi donijeti bolju budućnost i zdravlje. Sve što sam htjela je dobiti dobar okus i korištenje sastojka koji neće štetiti mome tijelu, već će me zauzvrat obogatiti nutrijentima.Svaki recept u ovoj kuharici popraćen je prekrasnim fotografijama u boji i vrlo jednostavnim uputama. Često nemamo vremena stajati satima u kuhinji i preznojavati se uz pećnicu. Zato ću vam ovaj put uskočiti ja i priuštiti fine, zdrave i slasne blagdanske delicije. Bez obzira da li ste početnik koji tek započinje ili trebate pomoć oko ideja za Božić, ovaj detaljni priručnik stvorit će vam recepte koje će zavoljeti i vaši prijatelji, ali i kritičari. Nemojte čekati da izgubite zdravlje, već uhvatite svoj primjerak s pupoljcima okusa i mirisa. Božić nam dolazi samo jednom godišnje, ali uz ove zapanjujuće slasne recepte poželjet ćete da je češće!
Odakle ideja za stvaranje ovakve kuharice? Je li to bila vaša želja ili vas je netko potaknuo na to?
Kada sam u ovoj turbulentnoj godini izdala svoju drugu knjigu te ostvarila svoj najveći san i postala holistička nutricionistica pomislila sam da je to sve od mene za ovu godinu. No, početkom studenog puno mojih pratitelja je postavilo pitanje: „Helena kada ćeš nam uljepšati blagdane i omogućiti nam zdravi i slasni Božić te Novu godinu“. Čitala sam komentare da sam jedna od rijetkih autorica s receptima koji uspijevaju iz prvog puta i da sam pokazala da prehrana unatoč ograničenjima nije dosadna i neukusna, već je prava rapsodija okusa i mirisa. Upravo su mi oni dali vjetar u leđa i unatoč nedostatku vremena, ali i toga da mi je trebao odmor nakon pisanja druge vrlo zahtjevne knjige odlučila sam im ispuniti ove blagdane i omogućiti im delicije koje ostavljaju bez teksta. Iskreno, nisam znala hoću li uspjeti jer je vremena uistinu bilo jako malo, ali evo na kraju je tu. Ovo je godina kada smo prisiljeni biti doma i zasukati rukave, tako da vjerujem da će ovo mnogima biti jedno veliko veselje. Meni je trebalo jako puno energije da uspijem u ovome, na dane sam čak bila loše raspoložena dok nisam usavršila mjere, ali onda sam se sjetila osmijeha na licima ljudi koji će listati ovu kuharicu i automatski se u meni vratila ona stara Helena. Često ovako neplanirane stvari ispadnu najbolje. Mogu reći da su me moji pratitelji nadahnuli i podržali u mojim svijetlim i mračnim vremenima. I zato sam sada ja tu da im pomognem da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i postanu najbolja verzija sebe u punom sjaju.
Koliko se recepata može naći na stranicama vaše nove kuharice i radi li se o novim receptima ili o onima koji su vaši čitatelji već imali priliku isprobati?
Ova kuharica sadržava 100 stranica, od toga 30 recepata – novih, ali i starih recepata iz mojih kuharica popraćenih fotografijama te nekoliko tekstova kako se lakše snalaziti u kuhinji i zamijeniti namirnice.
Nalaze li se u kuharici neki tradicionalni božićni kolači pripremljeni na zdravi način?
Radost, veselje, darivanje ljubavi i priprema blagdanskih delicija nezaobilazan su dio božićnog ugođaja. Vjerujem da mnogi od vas ne mogu zamisliti blagdane bez svojih omiljenih recepata poput dobre makovnjače, vanilin kiflica ili Raffaello torte. Ova kuharica je stvorena za one koji žele upoznati zdraviju alternativu vaših tradicionalnih kolača koji će dominirati savršenim okusom i još boljim izgledom. Sve te uobičajene delicije zamijenit će s kolačima bez brašna, jaja, mlijeka i rafiniranih šećera koristeći isključivo prirodne i nutritivne namirnice. U današnjem modernom načinu života često nemamo vremena razmišljati o tome što jedemo i koliki utjecaj hrana ima na naše zdravlje. Preuzmite kontrolu i budite najbolja verzija sebe jer prava reforma zdravlja započinje isključivo u vašem kućanstvu, a ne u nekom ministarstvu.
Jesu li recepti u kuharici birani na način da ih svatko, bez obzira na to koliko iskustva ima u pripremi slastica, naročito zdravih, može pripremiti?
Recepti u kuharicu su vrlo jednostavni i ne zahtijevaju nikakve posebne kulinarske vještine niti preznojavanje u kuhinji. Stvoreni su za one koji tek kreću na ovakvu vrstu prehrane, ali i one koji žele neke nove ideje.
Ova je kuharica dostupna samo u PDF obliku. Kako to da ovu kuharicu niste tiskali?
Kada sama ugledala naslovnicu ove kuharice u koju sam se jednostavno zaljubila i kada je bila završena grafička obrada pustila sam one slatke suze jer sam „starinski“ tip osobe koji voli primiti kuharicu u ruke, listati je stranicu po stranicu i uživati u posebnim emocijama. S obzirom na to da se ova kuharica počela jako kasno raditi, nije bilo vremena za tisak da stigne do Božića, a i s druge strane nisam si mogla priuštiti još jedan trošak tiskanja u ovoj godini. Tako da je ideja pala na PDF kuharicu i odaziv je bio iznimno veliki da sam ostala bez teksta. Ona je u ponedjeljak izašla iz grafičke obrade i krenula prema čitateljima. Počele su pristizati i prve reakcije koje su me toliko ganule da sam presretna što sam ispunila njihovu najveću želju.
I za kraj, otkrijte nam koji će se kolači naći na vašem blagdanskom stolu ove godine?
Postoji nekoliko favorita iz kuharice koji su nas osvojili, od čokoladne salame, husarskih poljubaca, linzera pa do čokoladnih kuglica. Tako da vjerujem da će oni krasiti naš blagdanski stol uz neizostavnu makovnjaču i vanilin kiflice.
Za čitatelje Slatkopedije dijelim i jedan recept iz PDF kuharice Blagdanske delicije koja se može naručiti preko moje stranice.
Osvježavajuće kuglice s narančama
Sastojci
- 150 g indijskih oraščića
- 80 g badema
- 3 žlice kakao praha
- korica ribane neprskane narančine korice
- 4 kapi jestivog eteričnog ulja naranče
- 15 svježih očišćenih datulja bez koštica
- 1 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja
I još (po želji)
- kokosove ljuskice (za valjanje)
Priprema
U blenderu sameljite orašaste plodove do fine smjese brašna. Nakon toga dodajte ostale sastojke i miješajte do fine ljepljive smjese koja se drži zajedno.
Smjesu stavite na kratko vrijeme u zamrzivač da se stisne.
Kada se smjesa stisnula, izvadite je i oblikujte kuglice koje po želji uvaljajte u kokosove ljuskice. Ja sam pomiješala kokosove ljuskice s prirodnim bojama u kojima sam koristila prah cikle, kurkume i plave spiruline.
Fotografije: Zdravo i slasno bez glutena