Recepte za čak šest vrsta keksića koji su kao stvoreni za vaš slatki tanjur za Božić donosi nam naša suradnica Ivana Basarac s profila volim.slano_jedem.slatko.
N𝐮𝐠𝐚𝐭 𝐤𝐢𝐟𝐥𝐢𝐜𝐞
Sastojci
Keksići
- 100 g omekšalog maslaca
- 200 g čokoladnog namaza
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer soli na vrh noža
- 300 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica ulja
Priprema
Keksići
Dobro promiješati omekšani maslac, dodati čokoladni namaz, jaje, vanilin šećer, sol i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umijesiti glatko tijesto, ohladiti ga u hladnjaku nekoliko sati. Oblikovati kiflice (10 g), peći ih na 180 °C 12-15 minuta. Ohladiti pa umočiti u čokoladnu glazuru koju ste pripremili otopivši čokoladu s uljem na pari.
𝐒𝐭𝐚𝐫𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐤𝐢𝐟𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐬 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦
Sastojci
- 300 g brašna
- 250 g maslaca
- 2 žlice octa (ja stavim alkoholni)
- 4 žlice hladne vode
- prstohvat soli
I još
- šećer u prahu
- pekmez
Priprema
Umijesiti tijesto, ohladiti ga u hladnjaku oko 2 sata. Ohlađeno tijesto podijeliti na 2 – 4 dijela, razvaljati, rezati trokute, puniti pekmezom.
Zarolati i peći na 180 – 190 °C 15 – 20 minuta. Tople kiflice uvaljati u šećer u prahu.
𝐋𝐢𝐧𝐳𝐞𝐫𝐢 𝐨𝐝 𝐥𝐣𝐞š𝐧𝐣𝐚𝐤𝐚
(izvorni recept od @my.mili.cake)
Sastojci
- 250 g omekšanog maslaca
- 150 g šećera u prahu (ja sam stavila 100 g)
- 1/2 najmanje žličice soli
- 1 bourbon vanilin šećer
- 2 žumanjka (L)
- 300 g brašna
- 150 g mljevenih prženih lješnjaka
- ½ praška za pecivo
Priprema
Omekšani maslac izmiksati sa šećerom u prahu, soli, bourbonom vanilije i žumanjcima. Dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i mljevene pržene lješnjake. Umijesiti glatko tijesto, podijeliti ga na 2 dijela, zamotati u prozirnu foliju i ohladiti u hladnjaku 1-2 sata.
Ohlađeno tijesto premijesiti, pa ga tanko razvaljati na blago pobrašnjenom papiru za pečenje. Rezati oblike po želji pomoću modlica, peći na 170 °C 10 – 12 minuta. Ohlađene kekse spojiti čokoladnim namazom ili pekmezom.
𝐊𝐨𝐤𝐨𝐬 𝐠𝐧𝐢𝐣𝐞𝐳𝐝𝐚
Sastojci
- 200 ml vode
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g kokosa + za valjanje
- 250 g mljevene Plazme
I još
- čokoladni namaz
Priprema
Zagrijavati vodu sa šećerom dok se šećer ne otopi, dodati maslac i čokoladu, umiješati kokos i mljevenu Plazmu. Ohladiti u hladnjaku, oblikovati kuglice, uvaljati ih u kokos pa na svakoj napraviti udubljenje drškom kuhače. Udubine puniti čokoladnim namazom pomoću slastičarske vrećice i nastavka.
𝐏𝐮𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐤𝐞𝐤𝐬𝐢ć𝐢
Sastojci
- 125 g omekšanog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 125 g brašna
- 50 g pudinga od vanilije ili čokolade
Priprema
Maslac izmiksati sa šećerima, dodati brašno i puding. Umijesiti tijesto, ohladiti ga 30 minuta u hladnjaku.
Ohlađeno tijesto premijesiti, formirati kuglice veličine lješnjaka, stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje uz razmak, svaku pritisnuti vilicom.
Peći na 180 °C 7 – 8 minuta.
Fotografija: Ivana Basarac