Svi mi volimo peći kolače, ali budimo iskreni, volimo i kada njihova priprema ne zahtijeva paljenje pećnice. I baš zato nam se svidio ovaj recept za bajaderu s kavom i bijelom čokoladom koji nam stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
Smjesa
- 200 g margarina (ili maslaca)
- 100 ml mlijeka
- 100 ml jake skuhane instant kave (4 žličice kave + voda)
- 150 g šećera
- 1 žlica ruma
- 150 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 350 g mljevenog keksa
Glazura
- 180 g bijele čokolade
- 1 žlica ulja
- 1 žličica instant kave
- 1/2 žličica cimeta
Priprema
Smjesa
U lončić ubacite margarin isjeckan na kockice, mlijeko, skuhanu kavu i šećer pa sve zagrijavajte na srednjoj vatri uz miješanje dok se ne otopi i sjedini. Skinite s vatre, dodajte rum, promiješajte i ostavite da se malkice prohladi, 5 – 10 minuta.
Sameljite pečene lješnjake i keks pa dodajte u lončić i sve dobro izmiješajte žlicom.
Uzmite lim dimenzija 25 × 20 cm, obložite ga papirom za pečenje pa istresite smjesu i uz pomoć silikonske špatule svugdje lijepo ravnomjerno rasporedite i poravnajte. Stavite smjesu u hladnjak na najmanje 30 minuta da se malo stegne prije izlijevanja glazure.
Glazura
Ubacite u lončić čokoladu izlomljenu na kocke i žlicu ulja pa zagrijavajte na najmanjoj vatri (ili na pari), uz miješanje. Kada se najveći dio čokolade već otopio, dodajte instant kavu i cimet i miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.
Glazuru prelijte preko bajadere i ostavite je u hladnjaku da se dobro ohladi i stegne.
Nakon nekoliko sati ili sutradan, bajaderu izrežite na jednake komade. Ja to radim skalpelom i uz pomoć ravnala.
Napomena
Ako ipak želite malo tvrđu bajaderu koja će biti postojanija na sobnoj temperaturi, slobodno stavite malo više mljevenog keksa, do 400 g ukupno.
Instant kava u glazuri se neće sasvim rastopiti. Bez brige, tako treba, da bi se vidjele točkice kave u glazuri. Jedino žlicom pritisnite krupnije granule kave da bi se usitnile.
Fotografije: Mystic cakes