Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić na kojemu smo pronašle ovaj recept ističe koliko je brza i jednostavna priprema ove neodoljive slastice koja je odličan izbor za tople ljetne dane koji nam, nadamo se, konačno dolaze.
Sastojci
Panna cotta
- 3 lista želatine
- 300 g vrhnja za šlag (mliječno obavezno)
- 50 ml punomasnog mlijeka
- 25 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- sitno ribana korica limuna
Preljev
- 1 list želatine
- 125 g zaleđenog šumskog voća
- 20 g šećera
- 5 g limunovog soka
- 30 ml vode
Priprema
Panna cotta
Želatinu namočimo u hladnu vodu. Vrhnje, vaniliju, mlijeko, šećer i koricu limuna zakuhamo skoro do vrenja pa u to dodamo ocijeđenu želatinu. Dobro miješamo da se otopi i ujednači. Toplu smjesu sipamo u dekorativne čaše ili remekine ako ih želimo izvrnuti. Meni je lakše u čašu staviti, izgleda lijepo i efektno. Ohladimo u zamrzivaču ili hladnjaku dok se ne stisne.
Preljev
Želatinu namočimo u hladnu vodu, a zaleđeno voće i ostale sastojke kuhamo dok se ne otopi i ne ispari voda. Trebamo kuhati oko 10 minuta da dobijemo lijepu gustu masu. Ako vam smetaju koštice od voća i želite glatki pire, slobodno protisnite kroz sito. Nikako nemojte blendati jer onda puste gorčinu, tako da je puno bolja opcija protiskivanje. U vruće voće dodajemo list želatine i dobro ga sjedinimo. Prelijemo preko stisnute panna cotte i ostavimo preko noći u hladnjaku da se dobro stisne. Dekoriramo po želji!
Napomena
Ovo je mala količina za 3 porcije. To nam je bilo dovoljno slatkog za taj dan, a vi poduplajte sastojke po potrebi.
Fotografije: Daj kolačić