U razgovoru za naš portal, predstavnica tima Pro 28 otkrila nam je kako su osmislili ime tima, kako su došli na ideju za izradu pobjedničke čokoladu, jesu li očekivali nagradu na natjecanju Ecotrophelia Hrvatska 2017. te koliko im osvojena nagrada znači za njihov rad.
Mladi ambiciozni tim Pro 28 koji čine Lucija Galić, Marta Keškić, Nikolina Marinčić, Tomislav Martinović i Matija Moharić ove je godine osvojio prvo mjesto na natjecanju studentskih timova u izradi eko-inovativnih prehrambenih proizvoda Ecotrophelia Hrvatska 2017. Na natjecanju su se predstavili čokoladom s dodatkom proteina, ječma i aronije. U studenom ih očekuje natjecanje Ecotrophelia Europe 2017 u Londonu na kojem će predstavljati Hrvatsku. Našem je portalu u ime njihovog tima odgovorila Nikolina Marinčić.
Kada ste i kako oformili Vaš tim?
Tim se u cijelosti oformio krajem ožujka, ali taj je proces počeo puno ranije. Koordinator tima Tomislav Martinović, student Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, odlučio se ove godine ponovno prijaviti na natjecanje Ecotrophelia na kojem je prošle godine osvojio drugo mjesto s drugim timom. U okviru nastavnih i izvannastavnih aktivnosti na fakultetu upoznao je i odlučio ponuditi suradnju kolegicama Marti Keškić i Luciji Galić. Nakon toga putem društvenih mreža i grupe koja je služila za umrežavanje zainteresiranih natjecatelja, kontaktirali su kolegu s Grafičkog fakulteta, Matiju Moharića. Što se ekonomista tiče, Tomislav je objavio post u jednoj zavičajnoj studentskoj Udruzi čiji smo oboje članovi i nakon što sam se ja javila i pristala na suradnju, saznali smo i da smo rodbina što je ispala vrlo zgodna anegdota vezana za ovo natjecanje (smijeh).
Od kuda ideja za ime tima?
Što se imena tiče, to je došlo je na kraju da zaokruži cijeli proces. Proizvod je osmišljen i razvijen kao odgovor na potrebu tržišta jer taj segment tržišta kod nas nije dovoljno razvijen, a potražnje svakako ima, stoga smo htjeli, i na taj način, izborom imena obratiti se našoj ciljanoj publici. Prvenstveno su to svi oni koji drže do svog zdravlja odabirom zdravih prehrambenih navika i fizičkom aktivnošću. Mi želimo pružati kontinuirano priznanje i podršku trudu koji naši korisnici ulažu u zdrav i funkcionalan odnos prema svome tijelu, što je sadržano u našoj misiji. Jednostavno, mi želimo nagraditi one koji čine dobro sebi i pružaju dobar primjer drugima, a može li bolja nagrada od ukusne kvalitetne čokolade s 28 posto proteina, bogate nutritivnim sastojcima iz ječma i aronije koji tijelo nakon napornog treninga opskrbljuju najboljim iz prirode? Naši kupci zaslužuju samo najbolje i mi želimo da se svi osjećaju tretirani kao profesionalci. To je pozadina priče o nastajanju imena Pro28.
Čija je ideja bila izrada ovog proizvoda? Jeste li svi zajedno došli do te ideje ili se netko dosjetio pa je ostatak tima dodavao mišljenja i ideje?
Ideja je inicijalno Tomislavova. On je zaista veliki potencijal za inovacije i voli ono čime se bavi, što se vidi na rezultatima. Prošle godine je sa svojim zdravim žitnim pahuljicama od pivskog tropa, konopljine pogače i lanene pogače odnio drugu nagradu. Ove smo se godine, idejom proteinske čokolade s ekstrudatom i pažljivim odabirom tima, koji je ideju razradio kroz vrlo zahtjevan i složan proces do gotovog proizvoda, ambalaže, marketinškog te financijskog plana, uspjeli izboriti za odlazak na Ecotrophelia Europe koja će se održati krajem studenog u Londonu.
Jeste li od početka znali da želite raditi baš čokoladu ili ste isprobavali i kakve druge proizvode?
Ove godine smo se fokusirali isključivo na čokoladu i doista smo sretni i ponosni što smo uspjeli realizirati cijeli projekt gotovo jednako kako je i zamišljen, bez neuspjeha ili preinaka koje bi nas dodatno koštale i vremena i ionako oskudnih financijskih resursa.
Planirate li se nastaviti baviti proizvodnjom te se pokušati probiti na hrvatsko i strano tržište? Gdje će se i kada moći kupiti vaša čokolada s dodatkom proteina, ječma i aronije?
Pa to je sigurno jedna od opcija. Volimo imati širi pogled na situaciju i ne želimo se zasad ograničavati niti srljati u nešto. Trenutno smo fokusirani na razvoj postojećeg proizvoda i pripreme za London u kojem vjerujemo da neće nedostajati zainteresiranih za otkup naše ideje kao i u Hrvatskoj, ali osnivanje startupa i pokretanje vlastite proizvodnje nam se u ovom trenutku čine kao primamljiva ideja za neku bližu budućnost, ukoliko nađemo prigodne investitore ili uspješno apliciramo za fondove EU.
Na policama je zasad nažalost nema, jer mi kao studenti nemamo dostatna financijska sredstva za tako veliki poduhvat trenutno, ali vjerujemo da će se glas o nama proširiti i da neće sve ostati samo na ideji i studentskom projektu.
Postoji li još neka Vaša ideja vezana uz čokoladu ili neki drugi slatki proizvod?
Ideje naravno postoje, ali to je zasada sve poslovna tajna. Mislim da ovako mlad i inovativan tim koji se dokazao u nacionalnim okvirima, ne bi stao samo na jednoj vrsti proizvoda, ali kao što sam već istaknula, financije su tu najveći izazov kojemu se tek trebamo posvetiti. Trenutno smo fokusirani na traženje donatora za europsko natjecanje u Londonu koji bi nam omogućili dostojno predstavljanje ovogodišnjeg hrvatskog najboljeg eko- inovativnog prehrambenog proizvoda.
Preferirate li zdrave slastice ili ste pobornik tradicionalnih?
Kao i većina mladih danas, nastojimo živjeti zdravo u ovom užurbanom stilu života što nas je na neki način još više povezalo kao tim i Pro28 je baš odraz onoga što preferiramo: ukusno, zdravo i dostupno u pokretu. Osim toga, naravno da se tu i tamo kad stignemo, počastimo dobrim starim tradicionalnim kolačima, tortama i svemu što je raj za nepce svih sladokusaca.
Jeste li se ikada okušali u izradi slastica? Ako jeste koja je vaša najuspješnija slastica?
Svi volimo fino jesti stoga nam nije strano ni teško, u moru stresnih obaveza, mir potražiti u kuhinji kako bismo napravili jela i slastice za druženje s prijateljima. Tehnolozi su se nebrojeno puta u okviru zadataka na fakultetu okušali u pripremi pralina i drugih slastica, dok u slobodno vrijeme svi volimo isprobavati različite recepte iz svih krajeva Lijepe naše odakle dolazimo pa ih međusobno razmjenjujemo.
Ovaj projekt, osim što predstavlja neizmjerno iskustvo, također je užitak za nepce jer trebalo je doći do krajnjeg recepta i isprobati alternative po nekoliko puta. To su nam bili najslađi zadaci i veselim se skoroj pripremi novih uzoraka za natjecanje u Londonu. Svojom najuspješnijom slasticom bez razmišljanja smatramo našu proteinsku čokoladu s dodatkom ječma i aronije, Pro28.
Budući da ste osmislili čokoladu, znači li to da je upravo ona Vaša omiljena slastica ili ipak imate neku drugu omiljenu slasticu?
Volimo sve slastice, ali kratko i jasno: čokolada je za nas broj 1!
Jeste li očekivali pobjedu na natjecanju Ecotrophelia Hrvatska 2017.?
S obzirom na ideju u koju smo vjerovali, zavidan prošlogodišnji rezultat koji je naš inovator Tomislav ostvario, njegovo iskustvo koje nam je pomoglo te pozitivnu radnu atmosferu u ambicioznom timu, moram priznati da smo dosta samouvjereno jurišali na pobjedu. Dakako, nismo htjeli podcjenjivati konkurenciju i ostali smo staloženi do zadnjeg trenutka. Kada je komisija od 17 članova naš tim Pro28 proglasila pobjednicima, bili smo zaista sretni i ponosni na naš zajednički uspjeh iza kojeg stoji puno truda i rada.
Koliko Vam ova nagrada znači za Vaš daljnji rad?
Ova nagrada veliko je priznanje za dosadašnji trud i rad koji smo uložili u svoje školovanje, ali i u ovaj projekt. Uz to je i poticaj za dalje jer ovo je tek početak. Ponosni smo što se u Hrvatskoj sve više počinju organizirati ovakva i slična natjecanja. Mladi talentirani ljudi trebaju platforme za razvoj sposobnosti i ideja kojih očito ne manjka. Nedvojbeno, treba motivirati one koji su spremni uložiti puno truda uz formalno obrazovanje i omogućiti da se istaknu, da svoje ideje plasiraju na tržište i otvore nova radna mjesta. Ovo je odlična poveznica između obrazovnog sistema i tržišta rada. To je ono čega nam više treba i zaista smo zahvalni što javnost podržava ovakve hvalevrijedne prilike koje se pružaju nama mladima koji nastojimo dokazati da se Hrvatska ima čime dičiti.
Kakav uspjeh predviđate Vašem proizvodu na natjecanju Ecotrophelia Europe 2017 koje je pred Vama?
Ne želimo trčati pred rudo, svjesni smo da je do tada još puno posla pred nama u pripremama za natjecanje u Londonu. Osim toga, veliki izazov predstavlja i činjenica da timovi iz ostalih europskih zemalja dolaze s budžetima od nekoliko tisuća eura koje osvajaju na nacionalnim natjecanjima, dok mi najveći dio svega financiramo iz vlastitih sredstava. Tu smo mi odlučili uzeti stvar u svoje ruke i sada intenzivno tražimo donatore, pravne ili fizičke osobe, županije i gradove odakle potječemo, da pokažu podržavaju li prave vrijednosti koje će omogućiti mladima da grade svjetliju budućnost i ostvare potencijale. Osim financijskih sredstava, svaki medijski prostor koji nam otvori svoja vrata puno znači za nekog tko se svojom idejom tek probija na tržište i u svijest ljudi o svom postojanju, stoga u ime tima Pro28 od srca zahvaljujem cijeloj redakciji Slatkopedije što nas je prepoznala i što svojim interesom prati naš put prema uspjehu.
Fotografije: Pro28