Alica Bjeli Duduković je prijateljičin negativni nalaz na koronu proslavila ovom negativnom tortom, čiji je recept podijelila s nama u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone.
Sastojci
Podloga
- 250 g napolitanki s punjenjem od lješnjaka
- 90 g rastopljenog maslaca
Prva krema
- 200 g vrhnja za šlag (ja koristim zaslađeno)
- 125 g mascarponea
- 100 g namaza od lješnjaka
- 80 g sjeckanih ili krupno mljevenih lješnjaka
Druga krema
- 125 g bijele čokolade
- 200 g vrhnja za šlag
- 125 g mascarponea
- 80 g sjeckanih ili krupno mljevenih lješnjaka
I još
- 100 g vrhnja za šlag
- bijela čokolada za posipanje
Priprema
Kreme
Na tavici prepecite 160 g lješnjaka i skinite im lupinu, koliko ide.
Kada se ohlade, stavite 80 g lješnjaka u vrećicu za zamrzavanje i usitnite ih batom za meso. Stavite te lješnjake u zdjelicu i neka čekaju prvu kremu. Za drugu kremu ponovite isti postupak.
Podloga
Za podlogu sameljite napolitanke u multipraktiku. Rastopite maslac pa u posudi spojite to dvoje.
Na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu stavite obruč za torte, kod mene promjer 21 cm pa isipajte smjesu na tanjur i poravnajte špatulom. Ostavite u hladnjaku da se stisne dok pripremate prvu kremu.
Prva krema
Umutite čvrsti šlag.
Nakon toga umutite mascarpone i namaz od lješnjaka te lješnjake u jednoličnu smjesu. Špatulom zatim umiješajte šlag u tu smjesu. Pažljivo miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.
Kremu nanesite na podlogu, koja se sada već u hladnjaku stisla. Ostavite u hladnjaku dok pripremate drugu kremu.
Druga krema
Za drugu kremu prvo otopite bijelu čokoladu. Pustite da se fino prohladi.
Umutite čvrsti šlag.
Umutite zatim prohlađenu bijelu čokoladu i mascarpone te lješnjake. Nakon toga špatulom umiješajte šlag u tu smjesu. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.
Nanesite ju na prvu kremu, poravnajte i ostavite u hladnjaku preko noći.
Ujutro odvojite obruč, prođite nožem oko torte, ako su vam se kreme negdje zalijepile za obruč.
Umutite šlag i ukrasite kako želite. Priborom za guljenje voća/povrća napravite ove „strugance“ od bijele čokolade i pospite tortu.
Tortu režite jako vrućim nožem jer su kreme mekše od podloge.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković